Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vláda brzdí povolení pro Ukrajince. Firmám chybí pracovní síla

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Řada českých podniků není kvůli nedostatku zaměstnanců schopna přijímat zakázky a zvažuje přesun výroby do zahraničí. Na vině je podle zaměstnavatelů pomalé vyřizování zaměstnaneckých karet a povolení pro pracovníky z Ukrajiny.

Vláda schválila pilotní projekt pro získávání kvalifikovaných sil z Ukrajiny loni v listopadu. Vydávání zaměstnaneckých karet mělo být jednodušší a rychlejší. Podle návrhu se měl program rozšířit i na vybrané profese s nižší kvalifikací. Odbory nesouhlasí, podle nich je nejdřív nutné zaměstnat místní pracovníky. Úřady práce evidovaly v dubnu 415.000 nezaměstnaných.

Podle šéfa Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských svazů (KZPS) Jana Wiesnera má ale jen málo z nich vhodnou kvalifikaci, řada navíc nabízenou práci dělat nechce.

"Bohužel, podniky jsou v situaci, kdy řada z nich má zakázky, které by pomohly ekonomice, ale nemá pracovní síly. Nemohou čekat půl roku, až se rozhýbe státní aparát a začne něco realizovat," uvedl Wiesner.

Podle konfederace se o projektu, který by usnadnil cestu ukrajinských sil na pracovní trh, začalo jednat před rokem. "Je neuvěřitelné, že vláda není schopna na požadavky flexibilně reagovat. Zvykli jsme si na to, že se dálnice připravují 16 let, že výběrová řízení na cokoliv na ministerstvech trvají měsíce. Nepřijde nám to normální," uvedl viceprezident konfederace Martin Pýcha.

Zástupci některých firem potvrdili, že přesun výroby zvažují, nebo s ním už začali. "Máme o 40 procent víc zakázek od začátku roku. Nemůžeme dostat pracovní síly. Naši lidé dělají přesčasy, vysílení a vypětí je nadprůměrné. Během 14 dnů vysíláme delegaci do Číny a patrně přesuneme výrobu," uvedl Jiří Grund ze společnosti Grund. O přenesení zakázek do zahraničí uvažuje i svitavské družstvo Dřevojas. "Bude se to těžko vracet zpět," podotkl Zdeněk Blažek z Dřevojasu.

"Nový visapoint sice odboural fronty, ale je problém se do něj dostat. Pánové se správnými počítači získají ta místa, naši uchazeči na Ukrajině se tam nedostanou, při slabém připojení z domova či internetové kavárny nemají šanci," uvedl Vladimír Malý z firmy Svitap. Podle něj systém "jen posílil zisky lidí, kteří se umí přihlásit" a zprostředkovat místa.

Témata:  vláda firmy Ukrajina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy