Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Boom českého průmyslu nebude věčně. Brzy bude trh nasycen, upozornil ekonom

Průmysl
Průmysl
Foto: Plus Press Agency

Praha - Průmyslová produkce v září po očištění o vliv počtu pracovních dnů reálně meziročně vzrostla o 7,0 %, bez očištění byla vyšší o 4,4 %. Po vyloučení sezónních vlivů byla meziměsíčně nižší o 0,4 %. Hodnota nových zakázek se meziročně zvýšila o 5,4 %. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Průmyslová produkce v září 2017 po vyloučení sezónních vlivů (včetně vlivu počtu pracovních dnů) byla reálně meziměsíčně nižší o 0,4 %. Meziročně po očištění o vliv počtu pracovních dnů vzrostla o 7,0 %, bez očištění vzrostla o 4,4 %. Září 2017 mělo ve srovnání se stejným měsícem předchozího roku o jeden pracovní den méně.

K meziročnímu růstu průmyslové produkce nejvíce přispěla odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu (příspěvek +2,7 procentního bodu, růst o 30,9 %), výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů (příspěvek +0,8 p.b., růst o 3,7 %) a výroba chemických látek a chemických přípravků (příspěvek +0,6 p.b., růst o 24,8 %). Průmyslová produkce klesla v odvětvích těžba a dobývání (příspěvek -0,3 p.b., pokles o 10,8 %), výroba ostatních dopravních prostředků a zařízení (příspěvek -0,25 p.b., pokles o 12,0 %) a výroba nápojů (příspěvek -0,24 p.b., pokles o 12,2 %), informuje czso.cz.

Tržby z průmyslové činnosti v běžných cenách v září 2017 meziročně vzrostly o 3,1 %. Tržby z přímého vývozu průmyslových podniků se zvýšily v běžných cenách o 1,4 %. Domácí tržby, které zahrnují i nepřímý vývoz prostřednictvím neprůmyslových podniků, v běžných cenách vzrostly o 5,4 %.

Hodnota nových zakázek v září 2017 ve vybraných odvětvích meziročně vzrostla o 5,4 %. Nové zakázky ze zahraničí se zvýšily o 4,0 %, zatímco tuzemské nové zakázky vzrostly o 8,3 %.

Průměrný evidenční počet zaměstnanců v podnicích s 50 a více zaměstnanci v průmyslu se v září 2017 meziročně zvýšil o 1,9 %. Průměrná hrubá měsíční nominální mzda těchto zaměstnanců v září 2017 meziročně vzrostla o 6,9 % a činila 30 445 Kč.

"Zářijový růst tuzemského průmyslu se opírá o globální růst poptávky, o solidní a po letech opět plošný růst eurozóny i o poptávku domácí. Situace bude příznivá i v dalších měsících," uvedl hlavní ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda. Za celý letošní rok podle něj průmysl vykáže růst o zhruba pět procent.

Vývoj průmyslu podle ekonoma UniCredit Bank Jiřího Poura naznačuje, že česká ekonomika nadále zůstává ve výborné kondici a zároveň je už ale růst příliš vysoký. "Budoucí ochlazení průmyslové produkce potažmo celé ekonomiky očekáváme na straně klíčového automobilového segmentu, neboť poptávka po automobilech v Evropě se pravděpodobně bude postupně blížit k bodu svého nasycení. Zatím však důvod k pesimismu nevidíme," uvedl.

Na základě indikátorů a vývoje nových zakázek by měly i podle hlavního ekonoma ING Jakuba Seidlera podmínky v průmyslu zůstat dále optimistické. "Otázkou zůstává rychlost zpomalování výroby automobilů, na kterou dopadá již vysoká srovnávací základna a vytížení kapacit včetně nedostatku vhodné pracovní síly, což ztěžuje další navyšování výroby," uvedl.

Témata:  průmysl ekonomika Český statistický úřad (ČSÚ)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy