Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vznikne největší otevřená ekonomická zóna na světě, domluvila se EU s Japonskem

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Brusel - Evropská unie a Japonsko se dohodly na vytvoření společné zóny volného obchodu. Měřeno hospodářským výkonem tak vznikne největší otevřená ekonomická zóna na světě. Smlouva by mohla vstoupit v platnost na jaře 2019.

Poslední otevřené body jednání, které začalo v roce 2013, již byly vyřešeny, uvedla dnes Evropská komise. Dohoda ruší cla a další obchodní překážky, jejím cílem je zajistit růst, nová pracovní místa a posílit spolupráci mezi EU a Japonskem.

Japonsko je po Spojených státech a Číně třetí největší hospodářskou mocností na světě, a tedy i velmi zajímavé odbytiště pro evropské firmy. V Japonsku a v EU žije dohromady 600 milionů lidí, ke světovému hrubému domácímu produktu (HDP) společně přispívají zhruba 30 procenty.

Kritici se ale obávají o evropské standardy. Například ochránci životního prostředí se domnívají, že smlouva dostatečně neupravuje kontroverzní japonský lov velryb a možné pašování dřeva.

Smlouva by mohla vstoupit v platnost na jaře 2019, před volbami do Evropského parlamentu (EP) a po schválení současným europarlamentem a členskými státy.

Témata:  EU Japonsko ekonomika

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 10:44

Rusko podle expertů po schválení americké pomoci posílí útoky proti Ukrajině

Západní vojenští odborníci očekávají v následujících týdnech posílení ruských raketových a dronových útoků na Ukrajinu, než dorazí nová americká vojenská pomoc schválená Sněmovnou reprezentantů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy