Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi před Vánoci nakupují elektroniku i hry. Jaké jsou letošní hity?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Druhý adventní víkend znamenal pro obchodníky růst prodejů oproti prvnímu o desítky procent. Někteří zákazníci však ještě s nákupem dárků čekají, například na výplatu. Češi mají zájem především elektroniku a mobily.

Například prodejci Alza.cz se prodeje ve srovnání s minulým víkendem zvýšily o třetinu, meziročně pak ke druhému adventnímu víkendu o pětinu.

Kromě prodeje mobilů registruje Alza.cz i zájem o toaletní a parfémované vody. "Dále ve výčtu nechybí externí disky, paměťové karty a power banky, ale také kávovary, fitness náramky nebo společenské hry - nejprodávanější tento víkend byla párty hra Krycí jména. Těsně v závěsu se drží velmi oblíbená hra Dostihy a sázky," uvedla mluvčí Alzy Patricie Šedivá.

"Zatím to vypadá, že největším hitem letošních Vánoc bude vedle stále oblíbených chytrých telefonů svítící autodráha Magic Tracks. V posledních týdnech jsme zaznamenali velký zájem o segment čističek vzduchu, které se v předchozích letech na seznamu vánočních dárků neobjevovaly prakticky vůbec," uvedla mluvčí Euronics Lenka Mastešová. Proti loňskému roku se objem tržeb o víkendu proti loňsku zvedl o 60 procent.

Podle Slevomatu zákazníkům zbývá na objednávky, aby byly dodány určitě do Vánoc, už jenom několik posledních dní. Zájem je podle ředitelky Slevomatu Marie Havlíčkové o fotoknihy nebo o hračky - buď o ty, které rozvíjejí schopnosti malých dětí, nebo o retro hračky. "Trhákem jsou pak zejména zážitky spojené s adrenalinem nebo virtuální realitou jako například simulátor pilotování letadla, únikové hry, TEP Faktor a podobně," uvedla Havlíčková.

Mluvčí Datartu Iva Pavlousková uvedla, že se v obchodech zvýšil počet zákazníků oproti minulému týdnu na dvojnásobek. "Je ale vidět, že zákazníci stále ještě dárky vybírají, zboží si hodně prohlíží a ptají se našich prodavačů. Předpokládáme, že ti, co nenakoupili, se pro dárky vrátí po výplatě," dodala. V prodejnách roste zájem o malé kuchyňské spotřebiče, o herní konzole a drony.

Mall.cz eviduje hlavně nákupy elektroniky, jako jsou LED televize, notebooky nebo mobilní telefony, ale i kuchyňských spotřebičů - nejvíce kávovarů. Nejvíc se ale prodávají hračky. "Nejoblíbenější jsou interaktivní a elektronické hračky a stabilně populární stavebnice Lego. Na Štědrý večer zkrátka nepřijdou ani domácí mazlíčci, oblíbená jsou jak luxusní krmiva, ale také třeba psí nebo kočičí pelíšky či hračky," uvedl mluvčí Jan Řezáč.

Podle mluvčího řetězce Tesco Václava Koukolíčka bylo v obchodech oproti minulému týdnu více zákazníků. Kromě hraček a domácích potřeb si kupovali čerstvé potraviny, dále pak například tatarskou omáčku nebo alkohol.

Témata:  Vánoce obchody mobily

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy