Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Velké jednání ohledně OKD. Setkají se ministři, odbory i hejtman

OKD, Důl Paskov
OKD, Důl Paskov
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V pondělí se bude v Praze jednat o situaci kolem OKD, která je v úpadku. Sejdou se vybraní ministři české vlády, zástupci odborů, prezident Svazu průmyslu Jaroslav Hanák i hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák (ČSSD).

OKD na sebe na začátku května podala insolvenční návrh. Firma dluží více než 650 věřitelům přes 17 miliard korun, nedokáže své závazky splácet a její majetek nedosahuje hodnoty sedmi miliard korun.

V OKD nyní pracuje zhruba 9800 kmenových zaměstnanců, 2500 dodavatelských a 200 agenturních. Ohrožena jsou i místa lidí v navazujících profesích.

Odbory na jednání opět otevřou téma hornických důchodů. Poslanci na začátku května rozhodli, že horníci z hlubinných dolů budou moci odcházet do starobního důchodu o sedm let dříve než ostatní pracovníci. Novela o penzijním pojištění nyní zamíří k posouzení do horní komory. "Budeme požadovat, aby se Senát vzdal možnosti projednávání návrhu na dřívější odchod do důchodu a pustil ho rovnou k podpisu prezidenta," sdělil des předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula.

Pozvání na pondělní jednání podle něj dostali také předseda Českého báňského úřadu Martin Štemberka, vládní zmocněnec Jiří Cienciala nebo primátor Karviné Tomáš Hanzel (ČSSD).

Témata:  OKD Josef Středula Sociální demokracie (SOCDEM)

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 13:34

Ramzan Kadyrov má být údajně nevyléčitelně nemocný

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, údajně diagnostikovali nevyléčitelnou nemoc - nekrózu slinivky břišní. S odvoláním na ruský exilový deník Novaja gazeta Evropa o tom v noci na úterý informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy