Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stát v posledních letech má stále vyšší příjmy z DPH

Daně, ilustrační fotografie
Daně, ilustrační fotografie
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Praha - Příjmy státu z daně z přidané hodnoty (DPH) v posledních letech trvale rostou. Zatímco celostátní inkaso DPH bylo za rok 2009 zhruba 254 miliard korun, předloni to bylo 349,7 miliardy korun a podobnou sumu stát vybral loni do 15. prosince.

Vyplývá to z údajů Finanční správy. K lepšímu inkasu podle správy pomáhá ekonomický růst a také zavedení kontrolního hlášení a elektronické evidence tržeb. V České republice byla daň z přidané hodnoty zavedena před 25 lety. Do 31. prosince 1992 se na zboží uplatňovala daň z obratu.

Finanční správa odhaduje, že přínos kontrolních hlášení by měl být za loňský rok do výběru DPH až devět miliard korun, předloni to bylo 12,3 miliardy korun. V případě EET to může být za loňský rok přes pět miliard korun. Od ledna 2016 do 20. listopadu 2017 správa eviduje 7,59 milionu podaných kontrolních hlášení.

Negativním důsledkem EET a kontrolního hlášení bylo podle partner v oddělení daňových a právních služeb společnosti PwC ČR Martina Diviše zvýšení zátěže plátcům DPH, kteří museli často provést velké úpravy systému, aby byli vůbec schopni kontrolní hlášení připravit. "Aby toho nebylo na plátce málo, tak finanční úřady požadovali po plátcích doložit informace, které vůbec nebyly nutné pro hospodárnou správu daní, natož pro zvýšení příjmů státního rozpočtu. Velké administrativní zatížení, a tedy plýtvání zdrojů, tak bylo na obou stranách," uvedl.

DPH patří v ČR mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce nově od dneška 23,58 procenta. Dosud to bylo 21,4 procenta. Letos by jim to mohlo vynést podle dosavadních odhadů navíc asi 8,5 miliardy korun.

Témata:  daně DPH

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy