reklama

Odboráři dnes vyzvali vládu, aby schválila sociální příspěvky i pro propouštěné horníky ze severních Čech. "Vláda rozhodla o limitech a nezná se k sociálním důsledkům. Jestliže přijala rozhodnutí, jehož následkem lidé přijdou o práci, musí přijmout i odpovědnost," řekl předák ČMKOS Josef Středula.

Vláda v květnu schválila příspěvky 8000 korun pro propouštěné horníky a 7000 pro ostatní zaměstnance z OKD sídlící v Moravskoslezském kraji. Podpora k překlenutí dopadů útlumu těžby se má vyplácet tři měsíce až pět let podle odpracované doby a věku pracovníka.

Podle původního návrhu měli dávku dostávat i propouštění z deseti hnědouhelných společností a uranových dolů. Kabinet to neschválil, proti bylo hlavně vládní ANO. Odboráři ze severu Čech rozhodnutí označili za nehoráznost. Podle nich by se vláda měla k návrhu vrátit, postoj přehodnotit a "nevymlouvat se na koaliční partnery".

"Tohle není o vymlouvání se na koaliční partnery, ale o reálné situaci koaliční vlády. Buď se strany dohodnou, nebo ne. Mohli jsme si vybrat - buď nedostane příspěvky nikdo, nebo vyřešíme OKD a samostatnou bitvu o Ústecký kraj svedeme ve druhé fázi," reagoval Sobotka.