Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fiat Chrysler do roku 2022 přestane vyrábět auta s dieselovými motory

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Milán - Podle informací listu The Financial Times nebude automobilka Fiat Chrysler od roku 2022 vyrábět osobní auta s dieselovými motory. Na ústupu dieselu se podepsal emisní skandál Dieselgate německého koncernu Volkswagen, s ním spojená rostoucí politická opozice vůči tomuto typu paliva a plány některých měst na jeho úplný zákaz.

S plánem má Fiat veřejnost seznámit 1. června. Výrobce vozů značek Jeep, Ram, Dodge, Chrysler, Maserati, Alfa Romeo a Fiat by se stal další automobilkou, která se zřekla naftových motorů. Že neuvažuje o dalším dieselovém modelu se listu Financial Times loni svěřila japonská Toyota a stejné rozhodnutí oznámila pro svou značku Porsche minulý týden i německá firma Volkswagen.

Loni se prodej dieselových vozů v Evropě snížil o osm procent. Podle údajů společnosti Jato Dynamics činil jejich podíl na trhu 43,8 procenta.

Náklady na vývoj nového typu dieselového motoru, který by splňoval přísnější evropská pravila, by se podle odhadů automobilového průmyslu mohly oproti dřívějšku zvýšit až o 20 procent. Nové dražší vozy by pak byly dostupné menšímu množství zákazníků. A to v době, kdy cena konkurenčních původně dražších elektromobilů klesá, připomněl list.

Témata:  automobilový průmysl ekonomika auto

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy