Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecká krize nemá konce. Jaká je budoucnost státu?

Řecko
Řecko
Foto: Pixabay

Atény – Řecká ekonomická krize nekončí navzdory pokračujícím jednáním a snahám eurozóny o jeho záchranu. Americká analytická společnost zkoumá, jaký výhled do budoucnosti celá situace má.

Nekonečná jednání

Jak analýza připomíná, zatím poslední jednání o řecké krizi proběhlo 25. května během setkání ministrů financí zemí eurozóny. „Řecko a jeho věřitelé dosáhli shody, která dočasně odloží státní bankrot Řecka a poskytne Aténám peníze, které potřebuje k fungování během následujících několika měsíců."

„Co je ale důležitější, věřitelé Aténám přislíbili oddlužení, což je vítězstvím pro vládnoucí stranu Syriza. Ale některé části dohody jsou velmi vágní a mnoho z jejích kriticky důležitých částí nebude v dohledné době implementováno," varuje analýza.

Bankrot zatím nebude

Řecko mezitím v rámci záchranného balíčku obdrží celkem 10,3 miliard euro, z čehož 7,5 miliard dostane v červnu. „To Aténám umožní splácet v červnu a červenci své dluhy, takže se v dohledné době vyhne bankrotu. Také to řecké vládě koupí trochu času," podotýká analýza s tím, že věřitelé Aténám přislíbili, že země do konce tohoto roku nevstoupí do státního bankrotu, ani nebude muset opustit eurozónu.

„Ale dopady dohody budou cítit i v roce 2016. Řečtí věřitelé Aténám přislíbili oddlužení a ačkoliv detaily tohoto slibu ještě nebyly stanoveny, Euroskupina souhlasila, že zhodnotí udržitelnost státního dluhu Řecka," uvádí analýza. Zároveň ale připomíná, že se Řecku tyto a další možnosti otevřou až po skončení současného záchranného programu v polovině roku 2018.

Problémy nekončí

Ale samotná existence tohoto příslibu by podle analýzy mohla pomoci řeckému premiérovi Tsiprasovi, aby uklidnil nálady na domácí scéně a ujistil své voliče, že ostrá úsporná opatření, která Atény musely zavést, se zemi skutečně vyplatí.

Pro Německo pak dohoda představuje přijatelný kompromis; a jelikož další významnější úlevy pro Řecko, které jsou mezi německými voliči velmi nepopulární, přijdou až v roce 2018, nebudou mít dopad na německé generální volby v roce 2017.

„Řecko dostalo další úlevu, ale to neznamená, že jeho problémy končí. Očekává se, že do roku 2018 Atény představí škrty ve výdajích a ekonomické reformy, které dále podpoří nestabilitu v zemi. Příslib eventuálního oddlužení nijak nezjednoduší život milionům Řeků, kteří trpí kvůli pokračujícímu strádání jejich ekonomiky," podotýká.

„Tohle není poprvé, co EU slíbila snížit řecké dluhové břemeno, a není tu žádná záruka, že spolupráce mezi nimi vydrží," varuje na závěr analýza a dodává, že změna ve vedení Řecka by tento vztah snadno mohla ohrozit, jako se tomu již stalo v roce 2011.

Témata:  Řecko eurozóna ekonomika

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy