Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Turecká jaderná elektrárna zřejmě nebude dokončena v roce 2023

Turecko
Turecko
Foto: Pixabay

Ankara - První turecká jaderná elektrárna pravděpodobně nebude dokončena do roku 2023, jak bylo plánováno.

Ruský státní podnik Rosatom, který elektrárnu v Akkuyu na jihu země buduje, má problém najít místní partnery. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvoláním na dva zdroje obeznámené se situací.

Rosatom zvažuje za partnery čtyři turecké společnosti, ale dosud se ve vyjednávání příliš nepokročilo, uvedl jeden ze zdrojů pod podmínkou anonymity. Minulý měsíc Rosatom oznámil, že vyjednává s tureckou státní energetickou společností EUAS.

"Vyjednávání dosud nijak konkrétně nepokročila a to platí i pro EUAS," uvedl jeden ze zdrojů a dodal, že Rosatom o účast této turecké státní energetické společnosti stojí.

Rusové chtějí prodat 49 procent v projektu výstavby elektrárny místním firmám, ale vláda se má na pozoru před tím, že by celý tento podíl pokryla EUAS, napsala agentura Reuters.

Témata:  Turecko jaderné elektrárny

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy