Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

ČNB upozorňuje: Konec intervencí možná budeme předem hlásit

Jiří Runsok
Jiří Runsok
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Budoucí guvernér České národní banky Jiří Rusnok preferuje, aby se ČNB snažila ohlásit konec devizových intervencí předem.

V případě extrémní rozkolísanosti trhu by si ale i pak měla vyhradit možnost zásahu. Člen bankovní rady Rusnok, který se guvernérem stane od července, to dnes řekl v diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Podle současných odhadů banky by měly intervence skončit v průběhu příštího roku. Pokud by se je však nedařilo ukončit a hrozila by v ČR deflace, spíše se Rusnok přiklání k eventuální změně cílení kurzu měny než k záporným úrokovým sazbám. Takový vývoj je ale podle něj velmi málo pravděpodobný.

"Preferoval bych být předvídatelný. A říct ano, tehdy a tehdy přestaneme intervenovat. Ale pozor, vyhrazujeme si právo zasáhnout v případě extrémní volatility nějakých nesmyslných skoků," řekl budoucí guvernér. ČNB podle něj ale nebude hodnotit prvotní změny, spíše až problémy, které by se objevily v řádu několika dní či týdnů po opuštění systému intervencí.

Témata:  Jiří Rusnok ČNB intervence

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:06

Německo zadrželo dva muže v případu špionáže a sabotáže spojené s Ruskem

Prokuratura oznámila, že vyšetřovatelé zatkli dva muže německo-ruského původu kvůli podezření ze špionáže pro Rusko a údajnému plánování útoků v Německu, včetně cílů americké armády. Jejich cílem údajně bylo oslabit vojenskou podporu poskytovanou Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy