Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vývoz do USA se zvyšuje, nejvíce se exportují pneumatiky a léky

Export, ilustrační fotografie
Export, ilustrační fotografie
Foto: Žijeme v zahraničí.cz

Praha - Vývoz České republiky do Spojených států amerických dosáhl 92,2 miliardy korun. To je o 11 miliard víc než v roce 2014. Vyváží se hlavně stroje a dopravní prostředky. Od roku 2011 Česko do USA více zboží vyváží, než dováží. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

V roce 2015 tvořily Spojené státy 2,4 % z celkového objemu českého exportu. Vedle EU, resp. Německa, Slovenska či Polska, zaujímají ve vývozu zboží České republiky důležitou pozici. Srovnatelně vyvážíme např. do Španělska nebo Belgie. „Hodnota vývozu zboží do USA se od roku 2013 stále zvyšuje. Podle předběžných výsledků se vývoz za posledních deset let zvýšil téměř dvojnásobně. Vloni byl o 42,5 miliardy korun vyšší ve srovnání s rokem 2005," říká předsedkyně ČSÚ Iva Ritschelová.

V rámci vývozu českého zboží do států mimo EU jsou Spojené státy na vedoucí pozici s podílem 14,2 %. Tvoří 69,2 % tuzemského exportu do zemí Severní, Střední a Jižní Ameriky. K nejčastěji vyváženému zboží do USA vloni patřily díly motorů, turbín a motorových vozidel či čerpadla. „V posledních letech se výrazně zvýšil i vývoz léků. V roce 2015 vzrostl na 3,5 miliardy korun, přitom v roce 2005 se do USA vyvezly léky za 133 miliónů korun. Export pneumatik pro osobní auta překročil 4,6 miliardy korun, což je o 175 % více než v roce 2005," upřesňuje ředitel odboru statistiky zahraničního obchodu ČSÚ Karel Král. V rámci přístrojů zaujímají významné místo například mikroskopy. Podíl polotovarů a materiálů na vývozu poklesl.

Dovoz z USA do Česka vloni dosáhl podle předběžných údajů hodnoty 81,9miliardy korun. Průběžně roste od roku 2011 a dnes tvoří 2,4 % celkové hodnoty dovozu. Spojené státy tak zaujímají dvanácté místo v pořadí zemí dle objemu importu do České republiky.

Nejvíce se k nám z USA dovážejí stroje a dopravní prostředky. V roce 2015 představovaly stroje 50,9 %, chemické výrobky 16,9 % a průmyslové spotřební zboží 15,1 % celkového dovozu ze Spojených států.

Témata:  ekonomika USA zahraniční obchod

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy