reklama

Celkové příjmy státu z daní bez pojistného na sociální zabezpečení v prvním čtvrtletí stouply meziročně o devět procent, tedy o 19,6 miliardy na 234,9 miliardy korun.

DPH, daň z příjmu právnických osob i daň z příjmu fyzických osob patří mezi takzvané sdílené daně, jejichž výnosy putují do státního rozpočtu i do pokladen měst a krajů. Na kraje připadá 8,92 procenta a na obce 23,58 procenta z celostátního hrubého výnosu daně z příjmů právnických osob a daně z příjmu fyzických osob. Nově od letoška obcím podíl u DPH stoupl z 21,4 procenta. Obce a města by tak mohla získat navíc celkem asi 8,5 miliardy korun ročně.

Samotný státní rozpočet v prvním čtvrtletí z DPH získal 62,8 miliardy korun, meziročně o deset procent více. Na firemních daních do státní pokladny putovalo 26,7 miliardy korun, meziročně o 1,3 procenta více.

Od loňského roku je účinný zákon o dani z hazardních her, který zavedl daň z hazardních her a daň z technických her. Ty nahradily odvody z loterií. Na dani z technických i hazardních her ve čtvrtletí stát zatím získal zhruba 3,2 miliardy korun.