Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

I přes aféru Dieselgate zvýšil Volkswagen provozní zisk

Volkswagen
Volkswagen
Foto: Evgeny Petrov / INCORP images

Wolfsburg - Navzdory emisnímu skandálu Dieselgate zvýšila německá automobilka Volkswagen v prvním čtvrtletí provozní zisk o 3,4 procenta na 3,44 miliardy eur.

Analytici v průměru očekávali, že provozní zisk klesne o více než 17 procent na 2,75 miliardy eur. Výsledek ale překonal i nejvyšší odhad analytiků. Provozní zisk očištěný o mimořádné položky dosáhl 3,1 miliardy eur, a rovněž tak překonal odhady.

Čistý zisk koncernu se ale snížil o více než 19 procent na 2,37 miliardy eur (64 miliard Kč). Obdobně celkové tržby koncernu za první tři měsíce roku klesly o 3,4 procenta na 50,9 miliardy eur (1,2 bilionu Kč).

Americká Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) loni v září Volkswagen obvinila, že do vozů s naftovým motorem instaloval software umožňující při testování skrývat vysoce nadlimitní hodnoty toxických oxidů dusíku.

Automobilka kvůli nákladům na skandál vykázala za loňský rok nejvyšší celoroční ztrátu v historii podniku. V prvních třech měsících roku se jí ale podařilo vrátit se do čela automobilového trhu, když předstihla v prodeji Toyota Motor.

Témata:  Volkswagen dieselgate

Aktuálně se děje

10:12

Mladík ve škole na Tachovsku vyhrožoval spolužačce. Skončil v cele

Policie v úterý zasahovala na jedné ze škol na Tachovsku kvůli výhrůžkám, jejichž původcem byl jeden ze studentů. Mladík podle dosavadních zjištění vyhrožoval spolužačce tím, že zabije její blízké.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy