Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lítačka už stála 200 milionů a další stovky ještě bude stát

Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Adriana Krnáčová /ANO/, primátorka hl. města Prahy
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Praha - Hlavní město Praha utratí za Lítačku jen v letošním roce nejméně 80 miliónů korun. Během příštích deseti pak minimálně 800 milionů. I když se podle vyjádření primátorky Prahy Adriany Krnáčové zatím jedná jen o pilotní provoz tzv. Lítačky, náklady na ni již dosáhly téměř 200 milionů korun. Tuto částku totiž stálo fungování Operátora ICT za rok 2014 a 2015. Jinou činnost uvedená společnost nevykonala. Celkový účet za Lítačku tak v několikaletém horizontu pravděpodobně dosáhne jedné miliardy korun.

Praha přitom za provoz a rozvoj Opencard nemusela již platit ani korunu. Společnost EMS opakovaně nabízela zajištění dalšího rozvoje a provozu Opencard bez městského rozpočtu. Zastupitelé hl. m. Prahy rozhodli v roce 2014 o transformaci Opencard, která se však z dosud veřejně nevysvětlených důvodů nerealizovala.

„Naše společnost Praze opakovaně nabídla možnost, kdy metropole nemusela za Opencard platit ani korunu a navíc ještě mohla profitovat z budoucích komerčních příjmů. Pokud tedy současné vedení města argumentuje tím, že Lítačka je pro Prahu výhodnější, je to lež," uvedl Martin Opatrný, mediální zástupce EMS.

Náklady na tzv. Lítačku původně vedení města uvádělo kolem 10 milionů korun. Ředitel městské firmy Operátor ICT Václav Strnad však nedávno před soudem připustil, že náklady budou kolem 80 – 100 milionů korun ročně, což je minimálně 800 milionů za deset let. Uvedené prostředky navíc nezahrnují systém elektronického odbavení v dopravě provozovaný Dopravním podnikem hl. m. Prahy (tzv. DOS).

Prokazatelné náklady na Opencard přitom za necelých deset let dosáhly téměř 600 milionů korun. Technické řešení Opencard stálo 400 milionů, včetně všech úprav systému (za celou dobu fungování). Společnost EMS za svoje služby obdržela 126 milionů. Dosavadní účet za Opencard uváděný Prahou (1,7 miliardy korun) je tak buď virtuální, nebo zahrnuje náklady, které se systémem či jeho provozem nesouvisí, souvisí-li vůbec s Opencard jako takovou.

Současně je nutné připomenout, že Lítačka je plagiátem Opencard a byla vytvořena na základě zneužití know-how společnosti EMS. Z uvedeného důvodu již firma podala příslušnou žalobu a je tak velmi pravděpodobné, že Praha bude muset vedle nákladů na tzv. Lítačku zároveň hradit škody z porušení licenčních smluv a autorského zákona. EMS je zároveň nucena uplatňovat také nároky ve výši 638 milionů korun (bez úroků) za porušení smluv a neuhrazené služby.

Témata:  Lítačka Adriana Krnáčová Dopravní podník Praha

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy