Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Lítačka nebo opencard? Podívejte se, co je levnější

Opencard
Opencard
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Podle informací Českého rozhlasu zaplatila Praha za vývoj a pořízení Lítačky 8,2 milionu korun a její měsíční provoz vychází na 4,4 milionu. Je tedy měsíčně o 12 procent levnější než opencard.

Vyplývá to z první analýzy nákladů, kterou předložilo město po šesti měsících pilotního provozu karty.

Měsíční náklady vycházejí na 3,7 milionu plus 700.000 měsíčně na výrobu a distribuci karet. Lítačka je tedy měsíčně o 12 procent levnější než opencard. Podle opozičních zastupitelů to je ale málo, uvedl rozhlas. Analýzu mají dnes projednávat předsedové zastupitelských klubů na magistrátu.

Podle primátorky Adriany Krnáčové (ANO) je nyní u Lítačky ve fázi pilotního provozu úspora ve srovnání s náklady na opencard 37 milionů. Po skončení tohoto provozu by podle ní měla být ještě větší, téměř o polovinu.

Lítačku Praze dodala firma XT-Card. Správcem je městská firma Operátor ICT. Opencard vlastnilo asi 1,2 milionu lidí. Město má s jejím majitelem, firmou eMoneyServices, nevyřešené spory. EMS po magistrátu žádá téměř 700 milionů korun, o další desítky milionů se už soudí.

Témata:  Lítačka Praha MHD Praha Opencard

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy