Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Češi musí neplatnou opencard vrátit, nepatří jim

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Karta opencard je majetkem Prahy, lidé ji proto musejí vrátit na úřad nebo na přepážku dopravního podniku. Novou Lítačku si mohou objednat přes internet a pak si ji vyzvednou za 100 korun na úřadě nebo si ji nechat poslat poštou. I v tom případě ale musí starou opencard odevzdat.

"Karty opencard je nutné vracet, neboť je tato povinnost zakotvena ve všeobecných obchodních podmínkách. Karta je majetkem hlavního města, nikoli klienta, proto je nutné kartu vrátit," sdělil mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Obchodní podmínky k opencard ale lidé, kterým teď karta končí, podepsali před několika lety. Vracet budou lidé podle obchodních podmínek i nové karty Lítačka.

Držitelů opencard bylo zhruba 1,2 milionu, letos končí platnost asi půl milionu karet. Lidé se pak musí rozhodnout, jestli chtějí novou, zelenou plastovou kartičku nebo třeba papírový kupon. Do budoucna magistrát slibuje také možnost mít časový kupon na MHD nahraný v aplikaci v telefonu.

V pražské MHD stále nejvíc lidí cestuje na kartu opencard, která v minulosti Prahu stála zhruba 1,75 miliardy korun. Držitelů opencard je asi 950.000. Lítačku si za prvních pět měsíců provozu vyzvedlo přes 100.000 lidí.

Témata:  Opencard Lítačka Praha

Aktuálně se děje

8:42

ANO by v březnu vyhrálo sněmovní volby. Zvýšila se podpora mimoparlamentních stran

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy