Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Do EU se z Ruska dováží méně ropy. Do Číny dodávky rostou

Ropa, ilustrační fotografie
Ropa, ilustrační fotografie
Foto: Seriál Následky, stanice Spektrum

Moskva - Rusko vyvezlo v letošním roce do Evropy méně ropy, protože kvalita nabízené suroviny se zhoršila a napjaté diplomatické vztahy přiměly Moskvu přesměrovat více objemu do Číny. Uvedl to Igor Djomin, mluvčí firmy Transněfť, která má v Rusku monopol na přepravu ropy ropovody. Vývoz ropovodem do Číny se za leden až duben zvýšil o téměř 50 procent na 12,4 milionu tun, prohlásil Djomin.

Moskva zahájila strategii, v rámci které se snaží posílit své spojení s Asií, protože její vztahy se Západem se prudce ochladily kvůli ruské úloze v ukrajinském konfliktu a kvůli údajným ruským zásahům do amerických prezidentských voleb v roce 2016.

Zvýšení exportu do Číny však mělo za následek zhoršení kvality směsi uralské ropy dodávané do Evropy, včetně nežádoucího zvýšení obsahu síry. Vyšší obsah síry vyžaduje náročnější zpracování.

Djomin uvedl, že Maďarsko, Slovensko a Polsko snížily dovoz ruské ropy za leden až duben o deset procent. Dodávky do Evropy dvěma rameny ropovodu Družba postaveného v době Sovětského svazu klesly o 225.000 tun na 15,75 milionu tun.

"Snížení objemu nákupu se stalo, protože země chtějí ropu s obsahem síry 1,5 procenta, i když obsah síry je v kontraktu stanoven až na 1,8 procenta," dodal Djomin s tím, že aktuálně je obsah síry 1,75 procenta.

Pokud v současnosti kvalita uralské ropy klesne pod standardy, nemá to žádné právní následky. Avšak podle obchodníků a zdrojů blízkých rafineriím to snižuje cenu uralské ropy a přimělo to některé zákazníky, aby se zamysleli nad možností snížit objem nakupované ropy, napsala agentura Reuters.

Témata:  ropa Rusko EU

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy