Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Skansku už zase řídí Češi, Švédové se stáhli

Skanksa
Skanksa
Foto: Jan Zýka, EuroZprávy.cz

Praha - Správní rada tuzemské pobočky stavební společnosti Skanska je opět plně v rukou českých manažerů. Mateřský švédský koncern z vedení české Skansky odvolal švédské zástupce, skončil tedy i předseda správní rady Mats Williamson. Nejméně jeden Švéd byl členem vedení české Skansky nepřetržitě od roku 2010. Dnes o tom informoval web deníku E15.

Novým šéfem správní rady Skansky je podle zjištění serveru prezident firmy pro Česko a Slovensko Michal Jurka. Dále ji po odchodu Švédů doplnili finanční ředitel české a slovenské skupiny Jiří Černík a vedoucí právního oddělení firmy Ondřej Navrkal. Ve správní radě nahradili Švédy Marka Bassiniho a Berndta Wallina, píše web.

"Jde o plánovanou změnu, která je v souladu s lednovým oznámením, kdy Skanska AB uvedla, že bude posilovat autonomii lokálních obchodních jednotek a upraví řídící model tak, aby byl přímější a lépe odpovídal potřebám byznysu," řekl mluvčí stavební firmy Ondřej Svatoň.

Personální změny se týkají stavební částí skupiny Skanska. Vedle ní působí v Česku ještě sesterský developer kancelářských budov Skanska Property a stavitel bytů Skanska Reality.

Letos v lednu mateřská společnost oznámila, že se v rámci restrukturalizace chystá propustit 3000 lidí, což je asi sedm procent z celkového počtu zaměstnanců. Rovněž uvedla, že loňský zisk by nemusel dostát očekávání. Ve vztahu k Česku pak dodala, že se musí přizpůsobit náročnějším podmínkám na českém trhu, kde prý ale hromadné propuštění nyní neplánuje.

Skanska v České republice a na Slovensku v roce 2016 zvýšila provozní zisk o 8,2 procenta na 382 milionů korun. Tržby jí ale o 10,1 procenta klesly a dosáhly 14,2 miliardy Kč. Mezi její největší projekty patřila stavba nového úseku dálnice D1 na Slovensku mezi obcemi Budimír a Bidovice za 5,3 miliardy korun. Ve firmě na konci roku 2016 pracovalo zhruba 4000 lidí.

Témata:  Skanska ekonomika Švédsko Česká republika firmy

Související

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy