reklama

"Úvěry se mají platit včas, souhlas. Naše ale byly sporně předčasně zesplatněny. Původní termín byl 31. 7. 2018. V úterý dostal CITIC/CEFC China termín zaplacení do dneška (do pátku) do 14:00. Nebýt včerejších (čtvrtečních) úkonů a při dodržení zákonné povinnosti součinnosti věřitele, bylo uhrazeno," napsal Tvrdík.

Spolumajitel J&T Patrik Tkáč v pátek na twitteru uvedl, že místo placení podal Tvrdík 40 předběžných opatření. "Jsme připraveni okamžitě přijmout platbu zákonnou cestou a odevzdat klíče," napsal Tkáč na twitteru slovensky.

J&T ve čtvrtek uvedla, že ke změnám přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv. Podle právníků jsou kroky J&T standardním opatřením věřitele. Tvrdík ale na twitteru položil otázku, zda skutečným účelem odvolání představenstva CEFC nebylo zablokování možnosti dlužníka v termínu zákonně zaplatit.

Tvrdík podotkl, že předseda představenstva čínské firmy v ČR jednal osobně jak s vedením J&T, tak s prezidentem Milošem Zemanem, poté podepsal právní garanci zaplacení a poslal na účet v ČR 475 mil.eur. "Opravdu někdo věří, že nechce zaplatit?," dodal Tvrdík.

CEFC China Energy dluží skupině J&T 450 milionů eur. Pohledávku má zaplatit čínský státní konglomerát CITIC Group, který má v CEFC Europe podíl 49 procent. J&T už dříve uvedla, že bude jednat s firmou CITIC, kterou považuje za důvěryhodného a transparentního partnera.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).

O problémech CEFC se začalo psát poté, co vyšlo najevo, že jejího šéfa Jie Ťien-minga, který je poradcem prezidenta Miloše Zemana, vyšetřují čínské úřady pro podezření z ekonomické kriminality.

Za dluhy ručí CEFC mimo jiné budovou bývalé Živnobanky v centru Prahy, administrativním komplexem Florentinum nebo fotbalovou Slavií.