reklama

Číňané prostřednictvím společnosti Rainbow Wisdom, kterou ovládá CITIC, odkoupí od J&T veškeré pohledávky za společnostmi ze skupiny CEFC a Rainbow Wisdom zároveň získá 9,9 procenta v J&T Finance Group. "V průběhu dne budou vyplaceny půjčky CEFC China u J&T a uvolněny veškeré zástavy. Z CEFC bude dnes odvolán 'krizový' management J&T," napsal ráno místopředseda představenstva CEFC Europe Jaroslav Tvrdík na twitter.

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář ČTK řekl, že "částečné peripetie" na obou stranách zavinili právníci a je rád, že mnohatýdenní úsilí o převzetí pohledávek bylo dnes završeno. "To znamená, že s definitivní platností společnost CITIC Group převzala všechny aktivita společnosti CEFC Europe," uvedl. V dalším kroku se podle něj domlouvá hlubší spolupráce CITIC Group v České republice, tedy další plánované investice.

Zástupci J&T a CITIC se dohodli na dalších jednáních o možném rozvoji spolupráce a investicích do společných projektů. Prvním krokem bude, po získání souhlasu regulátora, reciproční nominace zástupce každé strany do vrcholných orgánů J&T Finance Group a CEFC Europe.

J&T minulý týden převzala aktivity CEFC v Česku, protože dluhy Číňané podle J&T nezaplatili v termínu. CEFC označila změny v CEFC Europe za pokus J&T o nepřátelské převzetí firmy a jejích aktiv v ČR. J&T ke změnám podle svého vyjádření přistoupila i proto, že získala informace, že CEFC začala podnikat opatření, jimiž chtěla bránit věřitelům ve výkonu akcionářských práv. Čínský státní konglomerát CITIC Group má v CEFC Europe podíl 49 procent.

Čínská CEFC si před časem vybrala ČR jako sídlo svých evropských aktivit, v Česku zároveň koupila podíly v několika firmách. Má je například v aeroliniích Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz, ovládá Pivovary Lobkowicz Group, strojírenský a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, fotbalovou Slavii i stadion v Edenu. Dále je vlastníkem budovy bývalé Živnobanky v centru Prahy. V Česku CEFC Europe spravuje aktiva přes 1,5 miliardy eur (38,34 miliardy Kč).