Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co se bude dít? Fed bude zřejmě zvedat úroky

Donald Trump
Donald Trump
Foto: Reprofoto YouTube

Washington - Většina představitelů centrální banky USA (Fed) se domnívá, že pokud se nezmění výhled americké ekonomiky, budou úrokové sazby oprávněně zvýšeny už "brzy". Znepokojení pak vzbuzuje stávající ochranářská politika administrativy Donalda Trumpa. Vyplývá to ze zápisu z květnového zasedání svého měnového výboru, kdy ponechal základní úrokovou sazbu beze změny v rozpětí 1,50 až 1,75 procenta.

Centrální banka letos už jednou náklady na výpůjčky zvýšila a její představitelé jsou nyní takřka půl na půl rozděleni v názoru, zda k dalšímu růstu v tomto roce dojde ještě dvakrát nebo třikrát. Investoři vesměs očekávají další úpravu směrem vzhůru už na příštím zasedání, které se uskuteční 12. a 13. června.

Bankéři naznačili, že růst cen se přiblížil k dvouprocentnímu inflačnímu cíli a že se chystají k dalšímu zvýšení úrokových sazeb v nadcházejících měsících. S ohledem na příznivé hospodářské podmínky jsou ochotni tolerovat růst inflace i nad dvouprocentní cíl.

Nadprůměrný hospodářský růst podporuje řada faktorů včetně silného trhu práce, federálních daní a výdajové politiky a vysoká úroveň důvěry ze strany domácností i podnikatelů, uvádí zápis podle listu Financial Times.

Jedním ze zdrojů obav bankéřů je stávající ochranářská politika Spojených států a její možný negativní dopad na ekonomiku. Řada z nich uvedla, že obchodní politika USA vyvolala "obzvláště široký" rozsah rizik pro hospodářskou aktivitu a inflaci.

Zápis žádná cla, která Trumpova administrativa uvalila na Čínu a ostatní země, nezmiňuje, uvádí jen, že "bylo zaregistrováno, že případná vyšší čínská cla na klíčové zemědělské produkty by mohla z dlouhodobého hlediska poškodit konkurenceschopnost USA".

Témata:  Fed Donald Trump

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy