reklama

Se Zemanem se setkali také představitelé zemědělského gigantu Archer Daniels Midland (ADM), farmaceutické firmy Amgen, výrobce zdravotnického zařízení Medtronic, tabákové společnosti Phillip Morris International a letecké společnosti Lockheed Martin.

Obchodní misi do České republiky pořádala organizace ACEBA, která sdružuje americké firmy se zájmem o střední a východní Evropu. Součástí programu bylo oficiální zahájení činnosti Česko-americké obchodní rady (ACBC). Šéf ACBC Eric Stewart dnes novinářům řekl, že platforma vznikla s cílem podpořit americké investice v Česku. "Myslím,že jsme třetí, co se týká objemu investic. My chceme být první," uvedl po schůzce s prezidentem.

Ambicí ACBC je také navýšit počet setkání představitelů české a americké vlády a chce spolupracovat i s českými firmami, které budou mít zájem investovat ve Spojených státech. Výhodou České republiky je podle Stewarta relativní politická stabilita, problém vidí americké firmy například v nedostatečné infrastruktuře a v nasyceném pracovním trhu.

Ve středu se s americkou delegací setkal předseda vlády v demisi Andrej Babiš (ANO). Babiš ocenil založení obchodní rady, která podle něj pomůže vytvořit mnoho dalších příležitostí pro spolupráci. Se zástupci 11 firem, které v České republice zaměstnávají 10.000 lidí, hovořil také o situaci na pracovním trhu v ČR, migraci pracovníků ze zahraničí a významu modernizace hospodářství a investic do odvětví s vyšší přidanou hodnotou.

Mluvčí agentury CzechInvest Petra Menclová ČTK řekla, že do roku 2017 pomohl CzechInvest dojednat 232 investičních záměrů ze Spojených států v souhrnné výši 84,8 miliardy korun. Díky těmto investicím v České republice vzniklo či vznikne více než 42 tisíc nových pracovních míst. "Počtem projektů se tak USA, pomineme-li tuzemské investice, řadí na druhé místo (po Německu) pomyslného řebříčku CzechInvestem dojednaných investic. Jsou z hlediska objemu dojednaných investic jsou američtí investoři na třetím místě (po Německu a Japonsku) CzechInvestem dojednaných zahraničních investic," dodala Menclová.

Nový americký velvyslanec Stephen King krátce po svém nástupu do funkce řekl českým novinářům, že chce podporovat vzájemné investice ČR a USA.