Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Americké banky jsou díky novému zákonu pod mírnějším dohledem

Burza NYSE v New Yorku
Burza NYSE v New Yorku
Foto: Pixabay

Washington - Prezident Spojených států Donald Trump dnes podepsal zákon, který uvolňuje pravidla pro dozor nad bankami. Přísnější bankovní právní předpisy prosadila v důsledku finanční krize vláda prezidenta Baracka Obamy. S výjimkou několika největších bank zákon zmírňuje regulaci všech bankovních ústavů. Podle agentury Reuters jde o Trumpovo velké vítězství. Současný prezident se tím snaží podpořit hospodářský růst.

Zákon osvobozuje banky s aktivy menšími než 250 miliard dolarů (5,5 bilionu Kč) od přísného dohledu podle takzvaného Doddova-Frankova zákona z roku 2010. Ten měl zamezit opakování finanční krize, kvůli níž přišli mnozí Američané o práci a domovy.

"Zákon, který dnes podepisuji, odstraňuje paralyzující regulaci Doddova-Frankova zákona, který drtí malé banky," prohlásil Trump.

Jakkoli zmírňuje pravidla pro velký počet bank, převážná část základních ustanovení Doddova-Frankova zákona zůstává nicméně v nové normě nedotčena. Jejím hlavním cílem je pomoci menším komunitním bankám.

Kongres nyní může zvážit ještě dodatečné návrhy, které mají uvolnit trh s cennými papíry, aby se tím podnikům usnadnil přístup ke kapitálu.

Témata:  banky ekonomika peníze Donald Trump USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy