reklama

Za den daňové svobody se označuje pomyslný okamžik, od kterého veškerá mzda již zůstává občanovi. "Tento rok vládě pomohly svátky a přestupný rok. Opticky to zlepšilo den daňové svobody, míra přerozdělování se ale zvýšila," uvedl ředitel nadace Matúš Pošvanc, podle kterého Nadace F.A. Hayeka při výpočtu zohledňuje pracovní dny.

Slovenská nadace při výpočtu zohledňuje podíl celkových výdajů veřejné správy na výkonu ekonomiky. Tento ukazatel podle odhadu dosáhne 42,12 procenta oproti loňským 41,8 procenta hrubého domácího produktu. To znamená, že stát z každého vyprodukovaného eura v zemi přerozdělí více než 42 eurocentů. Nadace tento posun zdůvodnila kromě jiného tím, že očekávaný růst slovenské ekonomiky bude letos nižší než zvyšování státních výdajů a že existují rizika v plnění rozpočtových cílů vlády.

Mezinárodní srovnání komplikuje rozdílná metodika, kterou používají jednotlivé země. V Česku podle výpočtů Liberálního institutu den daňové svobody připadl rovněž na dnešek a na Slovensku byl podle institutu již 30. května.