Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V 1. čtvrtletí rostly mzdy nejrychleji nejméně placeným lidém

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - V 1. čtvrtletí 2016 vzrostla průměrná mzda o 4,4 %, reálně se zvýšila o 3,9 %. Medián mezd činil 22 533 Kč. Nejvýrazněji si polepšili zaměstnanci v pohostinství a administrativě, kteří patří k nejníže odměňovaným.

Výdělky se ale podle ředitele odboru statistiky práce Českého statistického úřadu (ČSÚ) Dalibora Holého zvyšují všem zaměstnaneckým skupinám.

"Je to i díky růstu minimální mzdy, který se promítl zhruba u pěti procent nízko placených zaměstnanců. Jde především o ubytování, stravování a pohostinství, kde mzdy narostly o 7,2 procenta, nebo o administrativní pracovníky, jimž se odměny zvedly o 6,5 procenta," uvedl Holý. Měsíční minimální mzda stoupla od začátku letošního roku z 9200 na 9900 Kč.

Každý pátý zaměstnanec pobíral v roce 2015 méně než dvě třetiny takzvaného mediánu, tedy prostřední mzdy. Ta se v prvním čtvrtletí zvýšila na 22.533 Kč.

"Mezi tuto takzvanou pracující chudobu patřily dvě třetiny uklízeček nebo pouličních prodejců a více než polovina pracovníků ochranek nebo pomocných a nekvalifikovaných pracovníků," upozornila vedoucí oddělení statistiky a práce ČSÚ Jitka Erhartová.

Témata:  mzdy Český statistický úřad (ČSÚ) ekonomika CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy