Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Konec ropných miliardářů? Norsko plánuje zákaz nafty i benzinu

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Oslo - Už vás napadlo, jak by vypadal svět bez aut s kouřícími výfuky? Ta představa nemusí být až tak vzdálená, vlastně už číhá skoro za rohem. Pokud projdou plány norské vlády, auta na benzín a naftu budou v Norsku zakázaná. K podobnému kroku se opatrně chystá i Holandsko.

Ta zpráva sice není úplně nová - o zákazu aut se spalovacími motory se v Norsku uvažuje už několik let. Nejnovější zpráva novin Dagens Naeringsliv však ukazuje, že nápad nezapadl a dál žije. Článek informoval o jednání politických stran nad úplným zákazem aut se spalovacími motory v Norsku. Už v březnu letošního roku přitom norská vláda schválila strategický plán přechodu na ekologickou dopravu.

Podle představ politiků by měl být zákaz zaveden už od roku 2025. To je zdánlivě velmi brzký termín, ale v pro Norsko nic nemožného. Už teď je každé čtvrté prodané auto v Norsku elektromobil. Vláda totiž štědře podporuje prodej elektromobilů - a naopak za koupi auta se spalovacím motorem si v Norsku připlatíte.

Je to trochu paradox, protože Norsko zbohatlo právě na těžbě ropy a může si dovolit takovou podporu elektromobilů. Nutno ovšem také dodat, že v Norsku má podpora elektromobilů velký smysl. Auta se tam totiž nedobíjejí ze spalování uhlí v elektrárnách. Většinu elektřiny Norsko vyrábí s pomocí vodních elektráren, takže provoz elektromobilů je tam opravdu ekologický a čistý.

Norsko nezakáže od roku 2025 provoz aut se spalovacími motory, ale zakáže jejich prodej. Postupně by tak v Norsku měla auta na benzín nebo naftu zcela "vyhynout". Nová koncepce dopravy se ale netýká jen aut. I lodě, tedy trajekty, budou muset postupně alespoň přejít na biopaliva. Unikátním nápadem je také rozestavět po celém Norsku dálnice určené výhradně pro cyklisty.

To, že nejde o výstřelek jediné země, ale spíše o budoucí trend, dokládá i fakt, že od stejného roku 2025 chce zakázat prodej aut se spalovacími motory i Holandsko. Pokud nápad schválí nizozemští politici, bude i Holandsko zemí zaslíbenou elektromobilům.

Témata:  Norsko auto pohonné hmoty benzinky

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy