Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

100. výročí československé koruny: ČNB vydá minci za 100 milionů

ČNB
ČNB
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Česká národní banka (ČNB) vydá k 100. výročí československé koruny zlatou minci v hodnotě 100 milionů korun. Půjde o největší a nejdražší minci, kterou kdy centrální banka vydala. Zároveň by měla být jedním z hlavních taháků na oslavy, které výročí vzniku československé koruny centrální banka příští rok chystá.

Minci chce banka vydat 31. ledna 2019. Její hmotnost bude 130 kilogramů, silná bude 45 milimetrů. V průměru bude mít zhruba 80 centimetrů, bude vyrobena ze zlata o ryzosti 999,9.

"Mince bude největší v Evropě a druhá největší na světě," uvedla mluvčí ČNB Markéta Fischerová. Největší zlatou mincí na světě podle dostupných informací vyrobila australská mincovna v Perthu v roce 2014, a to z jedné tuny zlata. 

"U příležitosti výročí 100 let československé koruny v roce 2019 rozhodla bankovní rada České národní banky o vydání jednoho kusu vysokohmotnostní zlaté mince nominální hodnoty 100 milionů Kč, která bude pouze výstavním exponátem. Vyhláška obsahuje popis této mince," uvádí materiál k vyhlášce.

Minci vyrobí jablonecká Česká mincovna, přičemž část výroby bude zajištěna v zahraničí. Autorem mince je akademický sochař Vladimír Oppl. 

Témata:  ČNB peníze CZK (česká koruna)

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy