reklama

„Novými vzory stokoruny a dvousetkoruny završujeme tzv. inovovanou emisi českých bankovek, zahájenou v roce 2007. Změny spočívají zejména v nových prvcích proti padělání. Umožní však také oboustranné zpracování bankovek na moderních strojích, a tudíž efektivnější zajištění hladkého peněžního oběhu, což je jeden z hlavních úkolů České národní banky,“ uvedl k emisi guvernér ČNB Jiří Rusnok.

V případě ochranných prvků nových bankovek byl například doplněn vodoznak o číslice a symbol. Dále je ochranný proužek širší a v závislosti na úhlu dopadu světla mění barvu. Změny jsou i v bezpečnostních prvcích, které jsou viditelné v ultrafialovém světle, doplněny byly například ornamenty.

"Stokoruny uvedené do oběhu v letech 1995 a 1997 a dvousetkoruny, které byly vydány v letech 1996 a 1998, zůstanou i nadále v platnosti a budou postupně nahrazovány novým vzorem v závislosti na svém opotřebení," uvedla centrální banka na svém webu.

Nyní je v oběhu 458 milionů bankovek za zhruba 578 miliard korun. Stokorunových bankovek je 62,2 milionu a dvousetkorunových bankovek 62,3 milionu. Jde tak o třetí, respektive čtvrtou nejfrekventovanější bankovku. Největší podíl v oběhu má tisícikoruna, těch je 138,2 milionu.