Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zdražování pohoných hmot pokračuje pokračuje, Natural se dostal přes 30 korun

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Ve srovnání s minulým týdnem si u čerpacích stanic v Česku musíme zase připlatit, ukázaly údaje firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Benzin i nafta zdražily o dalších víc než 40 haléřů za litr.

Benzin Natural 95 stál ve středu průměrně 29,82 koruny za litr, o 43 haléřů víc než o týden dřív. Cena nafty vzrostla o 46 haléřů na průměrných 28,13 Kč/l.

Zhruba o 40 haléřů benzin i nafta zdražily i v týdnu na přelomu května a června a ceny silně rostly i před tím. Za poslední měsíc se zvýšily u Naturalu 95 o zhruba 1,3 koruny a u dieselu o 1,5 Kč. Benzin i nafta se vrátily k růstu v březnu, předtím jejich ceny měsíce klesaly.

Natural 95 nakupují řidiči nejdráž v Česku nadále na Vysočině v průměru za 30,24 Kč/l, nad 30 korun se cena litru dostala ještě v Plzeňském kraji a v Praze. Nejméně se za benzin platí v Královéhradeckém kraji, za litr průměrně 29,54 koruny.

Nafta je za víc než 28 korun v polovině krajů a nejvíc si za ni účtovaly opět čerpací stanice v Praze, kde byla v průměru za 28,82 Kč/l. Nejlevnější je diesel v Královéhradeckém, Pardubickém a Zlínském kraji za méně než 27,80 Kč/l.

Nakupovat benzin v sousedním Německu je pro české řidiče dlouhodobě nevýhodné. Ceny tam v uplynulém týdnu stagnovala na průměrných 36,50 koruny za litr, nafta na více než 30,20 Kč/l, což je po několika měsících méně, než platí v těchto dnech řidiči například na Tachovsku.

Server www.fuel-prices-europe.info uvádí, že v sousedním Polsku jsou pohonné hmoty levnější než v Česku. Za litr benzinu tam nyní řidiči platí v přepočtu průměrně 26,52 Kč a za litr nafty 24,20 Kč. Nafta je podle serveru oproti Česku levnější i na Slovensku, kde nyní přijde litr v přepočtu průměrně na 26,75 Kč. Natural 95 je tam ale dražší, litr se prodává v průměru za 31,05 Kč.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice

Aktuálně se děje

17. května 2024 8:57

Internet žije atentátem na Fica. EK tlačí na sociální sítě

Evropská komise vyzvala ve čtvrtek největší digitální platformy včetně Facebooku či TikToku, aby bojovaly proti jakýmkoli šířícím se dezinformacím založeným na záběrech ze středeční střelby na slovenského premiéra Roberta Fica. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační foto

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu opět vzrostly

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.