Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Topení v zimě: Jak se zahřát a zbytečně nevyhazovat peníze oknem?

Energetika, ilustrační fotografie
Energetika, ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Většina z nás platí zbytečně vysoké náklady za zimu v teple. Po vyúčtování topné sezóny se pak nestačíme divit, kolik peněz nám zmizí z peněženek. Lze se ale zahřát i levněji, stačí vědět, jak správně topit.

Pokud máte stará okna a nestihli jste je v létě vyměnit za nová a účinnější, pořiďte si alespoň kvalitní těsnění. Zabráníte tak "topení pánu bohu do oken" a tak ušetříte. Nezapomeňte utěsnit i spáry v oknech. Zkontrolujte i vstupní dveře, a pokud vám kolem nich teplo uniká, pořiďte si speciální práh s těsněním.

Stejně ověřte i utěsnění dveří do sklepa a na půdu, pokud je máte přímo v bytě, aby vám ani tudy neprofukovalo. Úniku tepla skrz okno zabraňují i žaluzie, venkovní samozřejmě více, než ty vnitřní. Díky nim omezíte také příchod studeného vzduchu zvenčí.

Jednotlivé místnosti v domě nebo v bytě zbytečně nepřetápějte, vyhazujete tak spoustu peněz. Topte opravdu jen tolik, kolik potřebujete a teplotu v jednotlivých místnostech regulujte "kus od kusu".

Automatická regulace vám může uspořit pět až sedm procent nákladů, navíc když v nějaké místnosti snížíte teplotu o jeden stupeň, ušetříte pět až šest procent energie.

V dětském a obývacím pokoji by mělo být 20 až 22 °C, v kuchyni může být o dva stupně méně a na chodbách teplotu ještě více snižte. Pro spaní je vhodných 17 °C. Když odcházíte z domova, topení nevypínejte. Stěny vychladnou a opětovné prohřátí pak spotřebuje mnohem více energie.

Nezapomeňte také na pravidelné odvzdušňování radiátorů. Stačí jen povolit ventil, ze kterého by po odvzdušnění měla plynule odtékat voda. V opačném případě radiátory špatně topí. Nechtěný vzduch v soustavě může zvýšit spotřebu až o čtvrtinu.

Radiátory také nezakrývejte dlouhými závěsy a záclonami. Tvoří totiž bariéru, přes kterou se teplo nedostane do místnosti. Před radiátory nestavějte ani žádný nábytek či bytové doplňky, které pak brání proudění teplého vzduchu do prostoru. Zároveň utírejte prach z radiátorů a nesušte na nich prádlo, snižujete tak jejich účinnost. A riskujete požár!

Pokud nechcete, aby vám teplo unikalo ven okny, větrejte krátce, ale pořádně. Nenechávejte otevřené okno jen na ventilaci. Zbytečně tak ochlazujete vnitřní stěny, které pak musíte znovu draze vyhřívat. Jednoduše otevřete okno dokořán a udělejte průvan. Intenzivní větrání v zimě by mělo být pět až deset minut dlouhé, pak už je to plýtvání

Díky podobným malým fíglům můžete ušetřit téměř okamžitě. Abyste však snížili výdaje za energie výrazněji, zvažte vhodnou rekonstrukci. I když budete muset vydržet do příští topné sezóny.

Témata:  bydlení domácnosti energetika

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 18:59

Kongresman Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů USA tento týden schválí pomoc Ukrajině

Republikánský kongresman a předseda sněmovního výboru pro zpravodajství Mike Turner očekává, že Sněmovna reprezentantů amerického Kongresu tento týden podpoří návrh zákona o vojenské pomoci Ukrajině a Izraeli. Turner to řekl v rozhovoru pro televizní stanici NBC News.

Zdroj: Kateřina Skálová

Další zprávy