Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obchodní válka přes Atlantik? USA vyhrožují EU uvalením dalších cel

Americký dolar
Americký dolar
Foto: Pixmac

Spojené státy rozšířily seznam produktů z Evropské unie, na které by mohly uvalit cla kvůli vleklému sporu ohledně subvencování výroby letadel. Dodatečný seznam zboží zveřejněný Úřadem amerického obchodního zmocněnce (USTR) zahrnuje například olivy, italské sýry či skotskou whisky. Týká se produktů, jejichž roční vývoz z EU do USA dosahuje čtyř miliard dolarů (90 miliard Kč). Washington tak krátce po dohodě o obnovení obchodních rozhovorů s Čínou zvyšuje svůj obchodní tlak na EU, upozornila agentura Reuters.

Původní seznam zahrnující export v hodnotě 21 miliard dolarů zveřejnil úřad již v dubnu. Spojené státy a Evropská unie se od roku 2004 u Světové obchodní organizace (WTO) navzájem obviňují z nelegální podpory svých výrobců letadel Boeing a Airbus.

U obou stran bylo zjištěno, že v rozporu s pravidly WTO své výrobce letadel finančně podporovaly, aby jim zajistily výhodnější pozici na trhu. WTO nicméně ještě nerozhodla o výši vzniklých škod, od které by se odvíjel rozsah případných celních opatření, uvedla agentura DPA.

Evropská komise v dubnu zveřejnila seznam produktů z USA, na které by kvůli sporu ohledně subvencování výroby letadel mohla zavést cla Evropská unie. Na tomto seznamu je zboží, jehož roční export z USA do EU dosahuje hodnoty kolem 20 miliard dolarů. Seznam zahrnuje například zemědělské produkty, alkohol či traktory.

"EU zůstává otevřená diskusím s USA, pokud tyto diskuse nebudou ničím podmíněné a pokud jejich cílem bude spravedlivý výsledek," uvedl dnes v reakci na rozšíření amerického seznamu mluvčí Evropské komise. Společnost Airbus, která opakovaně vyzývá k dohodě o vyřešení sporů kolem subvencí, varovala, že postup USTR pouze zvyšuje napětí.

USTR podle agentury Bloomberg odhaduje, že evropské subvence pro Airbus působí Spojeným státům ekonomickou újmu kolem 11 miliard dolarů ročně. Evropská komise nicméně upozornila, že čísla uváděná americkou vládou jsou založena pouze na jejích interních odhadech.

Spojené státy k rozšíření svého seznamu přikročily krátce po sobotním obnovení obchodních rozhovorů s Čínou. "Americký prezident (Donald) Trump si nyní v Evropské unii našel dalšího protivníka v globální obchodní válce," uvedl podle agentury DPA prezident německého výzkumného institutu DIW Marcel Fratzscher.

Americký prezident už dříve přirovnal obchodní praktiky Evropské unie k obchodním praktikám Číny. "Evropská unie je možná stejně špatná jako Čína, jenom menší. Je hrozné, co nám dělají," řekl například v loňském rozhovoru s televizní stanicí Fox News.

Spojené státy loni v červnu začaly vůči Evropské unii uplatňovat cla na dovoz oceli a hliníku, na což EU reagovala zavedením odvetných cel na různé zboží z USA. Trump rovněž opakovaně hrozí dodatečnými cly na dovoz automobilů z EU.

Témata:  clo USA EU USD (americký dolar) ekonomika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy