Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Odvolání poště nevyšlo. I ČTÚ ji přiznal o 1,1 miliardy méně

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Praha - Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nevyhověl odvolání České pošty a znovu jí přiznal za rok 2014 příspěvek na úhradu ztráty z poskytování základních služeb 657 milionů korun. Rozhodnutí je již pravomocné.

To je o 1,1 miliardy korun méně, než pošta požadovala. Podobně podnik dopadl, když žádal zaplacení nákladů za rok 2013.

Podle zákona o poštovních službách je Česká pošta povinna zajistit na celém území Česka všeobecnou dostupnost základních služeb. Mezi ty patří dodání poštovních zásilek do dvou kilogramů, dodání balíků do deseti kilogramů, doručení peněž poštovní složenkou nebo dodání doporučených a cenných zásilek.

Ztrátu z univerzální služby měl původně hradit fond, do kterého měli přispívat všichni hráči na trhu podle svého podílu, tedy nejvíce právě Česká pošta. Novela poštovního zákona, schválená loni, ale tuto povinnost převádí na stát.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) se kvůli tomu loni střetl s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a prosadil maximální výši úhrady. Ta by měla být za loňský rok do 700 milionů korun, další rok o 100 milionů méně a v dalších letech maximálně půl miliardy korun.

Témata:  Český telekomunikační úřad Česká pošta

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy