Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ceny pohonných hmot stagnují. Kde natankujete nejlevněji?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Praha - Natural 95 nyní v Česku natankujete v průměru za 29,91 Kč, tedy stejně jako minulou středu. Nejdražší benzin je na Vysočině, nejlevnější v Moravskoslezském kraji. Nafta za týden zdražila jen o dva haléře na průměrných 28,33 Kč/l.

Ceny paliv výrazně stouply zejména na přelomu května a června. Od poloviny května zdražil benzin zhruba o 1,30 koruny, nafta pak o více než 1,50 koruny. Od poloviny června cena benzinu stagnuje, nafta zdražuje jen mírně.

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka má podobný trend vývoje cen pokračovat i nadále. "V nejbližším týdnu očekáváme u čerpacích stanic stagnaci cen. Důvodem je oslabení české koruny vůči americkému dolaru," řekl dnes ČTK Tomčiak. Pozitivní zprávou pro tuzemské motoristy podle něj je, že klesá cena ropy na světových trzích. V druhé polovině července by tak mohla cena pohonných hmot v ČR klesnout. "Cena ropy Brent poklesla pod 48 dolarů za barel a je tak nejnižší od první poloviny května," dodal analytik.

Nejdražší benzin nabízejí čerpací stanice na Vysočině, v průměru tam stojí 30,36 Kč/l. Jen o haléř levnější je v Plzeňském kraji. Nad třicetikorunovou hranici se cena Naturalu dostala ještě v Praze a v Jihomoravském kraji, v Olomouckém kraji stojí v průměru 30 korun. Naopak nejlevnější benzin je v Moravskoslezském kraji, kde se prodává průměrně za 29,48 Kč/l.

Za naftu zaplatí řidiči také nejvíce na Vysočině, průměrná cena tam dosáhla shodně 28,96 Kč/l. Rovněž o haléř levnější je v Plzeňském kraji. Nejméně stojí v Královéhradeckém kraji, a to průměrných 27,90 Kč/l. O pět haléřů dražší je v Pardubickém kraji. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Server www.fuel-prices-europe.info uvádí, že v Polsku jsou oproti Česku pohonné hmoty zhruba o desetinu levnější. Za litr benzinu tam nyní řidiči v přepočtu zaplatí průměrně 26,25 Kč a za litr nafty 24,73 Kč. Nafta je podle serveru levnější i na Slovensku, kde nyní litr přijde v přepočtu na 27,31 Kč. Natural 95 je tam ale dražší, litr se prodává průměrně za 30,15 Kč.

Ceny benzinu v Rakousku jsou aktuálně téměř shodné. Litr naturalu tam stojí průměrných 1,11 eura (v přepočtu 30,04 korun). Nafta je však levnější a stojí 1,01 eura za litr, což je 27,38 koruny.

V Německu pohonné hmoty dokonce zlevnily. Nafta je po 1,119 eura (30,29 Kč) za litr. Super E10, který je obdobou Naturalu 95, zlevnil od minulého týdne na 1,339 eura (36,24 Kč) za litr.

Témata:  pohonné hmoty čerpací stanice

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy