Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská centrální banka varuje: Brexit může mít negativní dopady

Brexit
Brexit
Foto: Pixabay

Frankfurt - Rozhodnutí Británie opustit EU by mohlo mít na eurozónu výrazné negativní dopady a mohlo by ohrozit vyhlídky hospodářského růstu. Uvedla to Evropská centrální banka (ECB) po zasedání měnového výboru 2. června.

"V případě, že si Británie odhlasuje odchod, takzvaný brexit, by mohlo dojít k významným, byť obtížně předvídatelným vedlejším efektům pro eurozónu skrze množství cest, například zahraničního obchodu a finančních trhů," stojí v zápisu tři týdny před referendem.

Hospodářskému růstu měnové unie brání nevýrazné vnější podmínky především na rozvíjejících se trzích. Členové měnového výboru ECB tudíž dospěli k závěru, že ekonomice nadále hrozí útlum.

ECB nechala úrokové sazby podle očekávání beze změny a zlepšila odhad růstu ekonomiky eurozóny i míry inflace.

Banka v březnu také snížila základní úrokovou sazbu a depozitní sazbu srazila hlouběji do záporného pásma. Program nákupů dluhopisů zvýšila na 80 miliard eur měsíčně (2,2 bilionu Kč) z 60 miliard eur a sdělila, že do programu budou zahrnuty vedle státních dluhopisů nově i dluhopisy firemní. Program nákupů firemních dluhopisů ECB zahájila 8. června. Nový program levných dlouhodobých úvěrů, ve kterém bankám nabídne úvěry za nulové nebo záporné sazby, ECB spustila 22. června.

Opatrný tón ECB je podle analytiků podobný tomu, který nasadila americká centrální banka (Fed). Její představitelé se ve středu shodli, že by Fed neměl zvyšovat úrokové sazby, dokud se nevyjasní důsledky hlasování v britském referendu.

Témata:  European Central Bank (ECB) eurozóna Brexit

Aktuálně se děje

21. dubna 2024 20:38

Mrazivé noční počasí až do odvolání. Výstraha platí téměř pro celou zemi

Mrazivým počasím začne i nadcházející týden, do jehož začátku zbývá pár hodin. Teploty budou v noci klesat pod nulu téměř na celém území republiky, platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy