Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nezaměstnanost v červnu klesla na 5,3 procenta. Co je příčinou?

Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Hledání zaměstnání, ilustrační fotografie
Foto: Cliqjobs.com

Praha - Nezaměstnanost v červnu dále klesla na 5,3 procenta z květnových 5,4 procenta, vyplývá z odhadů analytiků oslovených ČTK.

Důvodem poklesu jsou především již jen sezonní práce v cestovním ruchu, zemědělství či stavebnictví. Úřad práce ČR zveřejní údaje v úterý 12. července.

"Míra nezaměstnanosti v červnu dále mírně klesne, a to na 5,3 procenta. Půjde však zejména o vliv sezonních prací, bez nich by míra nezaměstnanosti již stagnovala," řekl ČTK analytik ING Bank Jakub Seidler.

V červenci by pak podle něj měla míra nezaměstnanosti nepatrně stoupnout, což je častý jev spojený s nástupem absolventů na trh práce. Tuzemský trh práce se veze na pozitivní vlně, a ta pokračovala i v červnu, souhlasil analytik Generali Investments Radomír Jáč.

Také analytik skupiny Roklen Lukáš Kovanda odhadl červnový pokles na 5,3 procenta, nejnižší úroveň od ledna 2009. Dynamika jejího poklesu však zpomaluje, a situaci tak zachraňují příznivé sezonní faktory.

Témata:  nezaměstnanost zaměstnání

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy