Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Firmy mají problém. Trh práce naráží na přirozené limity

Práce na pc, ilustrační fotografie
Práce na pc, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Trh práce začíná podle analytiků narážet na své přirozené limity, ekonomika se blíží stavu plné zaměstnanosti. V dalších měsících může nezaměstnanost dále klesat, ale mírnějším tempem než dosud.

 Podle ekonomů se také dá očekávat další zrychlení růstu mezd. Firmy v některých regionech jen s velkými obtížemi hledají nové zaměstnance.

Růstu zaměstnanosti nadále pomáhá pokračující růst ekonomiky. "Jinak ale trh práce začíná narážet na svoje limity. Volných pracovních míst je sice 134.000 (nejvíce od září 2008), ale firmy mají problém nalézt vhodné kandidáty," uvedl analytik Komerční banky Marek Dřímal. Logickým krokem je proto podle něj zvyšování mezd, poprvé od intervencí ČNB se letos firmám snižuje ziskovost právě na úkor růstu platů.

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek upozorňuje, že pokles nezaměstnanosti není rovnoměrný v rámci ČR. "Zatímco ve středočeských okresech Beroun, Kladno, Kolín či Mělník klesl podíl nezaměstnaných za poslední dva roky o více než dva procentní body, na Vysočině, v Karviné a Ostravě bylo snížení nezaměstnanosti méně výrazné," říká Marek.

Také Pavel Sobíšek z UniCredit Bank předpokládá, že snižování podílu nezaměstnaných ve zbytku roku přibrzdí. Během letních měsíců to bude výsledek sezónního vývoje, na podzim se ale projeví ve větší míře nedostatečná kapacita volných pracovních sil.

Témata:  práce nezaměstnanost firmy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy