Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Budvar bude investovat 1,5 miliardy do rozvoje

Chmel, ilustrační fotografie
Chmel, ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

České Budějovice - Pivovar Budvar reaguje na fakt, že se jeho produkce přiblížila výrobním i logistickým hranicím. Do roku 2020 plánuje investovat do svého rozvoje 1,5 miliardy korun.

Budvar loni prodal více než 1,6 milionu hektolitru piva, což je nejvíce v historii podniku. Za deset let zvýšil pivovar výstav o 39 procent. Ukázaly to auditované obchodní a hospodářské výsledky národního podniku, které dnes Budějovický Budvar zveřejnil. Pivovar meziročně zvýšil výstav o deset procent. Na celkovém exportu piva z České republiky se loni Budvar podílel téměř 22 procenty.

Pivovar větší část své produkce prodá na zahraničním trhu. Loni to bylo přibližně 898.000 hektolitrů piva, zatímco v tuzemsku šlo o zhruba 703.000 hektolitrů. "V poslední době poklesla roční spotřeba piva na osobu. Loni to bylo 143 litrů, přitom v minulosti toto číslo dosahovalo až 160 litrů. Dá se očekávat, že tento trend bude asi pokračovat," uvedl obchodní ředitel pivovaru Robert Chrt.

Podle odhadů by plánované investice ve výši 1,5 miliardy korun měly do roku 2019 zvýšit výrobní kapacitu pivovaru o 20 procent. "Byl už ukončen první projekt strategie rozvoje podniku - přetlačné tanky. Nyní zahajujeme výstavbu logistického centra," řekl sládek Budvaru Adam Brož. Dodal, že pivovar rovněž začal projektovou přípravu k rozšíření sklepů a stáčírny lahví. V roce 2020 by výroba měla překonat dva miliony hektolitrů piva.

Loňské výsledky ve všech směrech překonaly plánované očekávání vedení podniku. "Výkony dosáhly hodnoty 2,47 miliardy korun - meziročně o 5,6 procenta více. Zisk před zdaněním pak meziročně stoupnul o téměř 14 procent na téměř 350 milionů korun," uvedl ekonomický ředitel Budvaru Petr Žáček.

Témata:  pivovary Budvar ekonomika

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 19:30

Situace na frontě se stále zhoršuje, přiznala ukrajinská armáda

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy