Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko půjde do arbitráže? Dubajská firma požaduje téměř půl miliardy korun

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Praha - Ministerstvo financí obdrželo žádost o zahájení jednání o smírném řešení sporu od dubajské společnosti Alcor Holdings Ltd. Firma ve své žádosti uvádí, že předmětem její investice jsou pozemky na území Prahy, na kterých byly v minulosti vybudovány veřejné komunikace. Dle vyjádření společnosti s ní česká metropole ve vztahu k těmto pozemkům odmítlo uzavřít nájemní smlouvu, čímž se mělo na její úkor bezdůvodně obohatit. MF o tom informuje na svém webu.

Dubajská Alcor Holdings požaduje 483 milionů korun. Lidové noviny dnes upozornily, že jde o pozemky, které jsou pod Jižní a Štěrboholskou spojkou, Rozvadovskou spojkou a Cínoveckou. Firma podle deníku pozemky získala v letech 2010 a 2011.

"Spojky přitom byly vybudovány již za komunismu v 80. letech, kdy se vlastnické právo k pozemkům neřešilo," uvádí list, podle nějž ministerstvo nároky firmy odmítá.

Společnost Alcor na základě dohody o ochraně investic oznámila ministerstvu existenci sporu a nyní běží šestiměsíční lhůta pro smírčí řešení sporu. "Pokud tato lhůta uplyne marně, je společnost Alcor Holdings připravena zahájit investiční arbitráž," uvedl v dopise ministerstvu financí advokát firmy Ondřej Sekanina.

Loni v prosinci se rozhodla švýcarská společnost Pawlowski AG zahájit s Českem u Mezinárodního rozhodčího soudu ve Washingtonu arbitráž za 2,2 miliardy korun kvůli investici do výstavby obytného projektu Benice v Praze.

Témata:  arbitráž Ministerstvo financí České republiky

Aktuálně se děje

1. května 2024 13:27

Hnutí ANO odstartovalo předvolební kampaň. Zveřejnilo její hlavní témata

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy