AH-1Z Viper

UH-1Y Venom

Česko má starosti kvůli vrtulníkům z USA. Jejich nákup napadla italská firma

Domov

Italská firma Leonardo podala k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže podnět k prošetření zakázky ministerstva obrany na nákup 12 vrtulníků. ÚOHS už zahájil správní řízení, sdělil dnes ČTK jeho mluvčí Martin Švanda. Nabídka Italů byla levnější než nabídka vítězné americké firmy Bell, s níž ministerstvo podepsalo smlouvu minulý týden.

UH-1Y Venom

Česko bude mít americké bojové vrtulníky. Obrana definitivně schválila kontrakt

Domov

Ministerstvo obrany definitivně schválilo nákup 12 vrtulníků ze Spojených států v celkové ceně 14,6 miliardy korun bez DPH. Smlouvu chce uzavřít do konce roku. Resort o tom dnes informoval vládu, řekl novinářům po zasedání kabinetu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Všechny stroje by pak měla česká armáda dostat v roce 2023. Zakázka podle něj umožňuje i zapojení českého obranného průmyslu z více než 30 procent.

Ilustrační foto

Domov

Bojové vrtulníky USA pro Česko: Dohoda o nákupu systému H1 je ve finální fázi

Smlouva na dodávku 12 amerických vrtulníků pro českou armádu by měla být se Spojenými státy podepsána ještě letos. Novinářům to dnes na Dnech NATO a Dnech Vzdušných sil Armády ČR v Mošnově na Novojičínsku řekl ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Český stát koupí 12 helikoptér za 14,5 miliardy korun (17,6 miliardy s DPH) od firmy Bell, která je má dodat v roce 2023.

UH-1Y Venom

Česká armáda se rozhodla: Koupí americké vrtulníky Venom a Viper

Domov

Česká armáda pořídí americké bojové i víceúčelové vrtulníky Viper a Venom. Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je kombinace dvou strojů vhodnější, než pořízení pouze víceúčelových vrtulníků Black Hawk. Řekl to při své dnešní návštěvě vojenské základny u Náměště nad Oslavou na Třebíčsku. Vrtulníky by měly být k dispozici v roce 2023.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy