Heiko Maas

Covid-19, ilustrační foto

Německo nabízí pomoc okolním státům. Převezme pacienty s covidem ve vážném stavu

Svět

Německo je připraveno převzít koronavirové pacienty z jiných států Evropské unie, pokud mu to kapacity dovolí. Dnes to v rozhovoru s mediální skupinou RND řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Německá i česká média tento týden informovala, že spolkové země sousedící s Českem, tedy Bavorsko a Sasko, jsou ochotné přijmout z ČR v případě potřeby pacienty s koronavirem ve vážném stavu.

Alexej Navalnyj

Otrava Navalného: Rusko závažně porušilo mezinárodní úmluvy, Maas chce unijní sankce

Svět

Evropská unie nemůže ponechat bez odpovědi tak závažné porušení mezinárodní úmluvy o chemických zbraních, jakým byla otrava ruského opozičníka Alexeje Navalného. V dnešním rozhovoru se zpravodajským portálem t-online to dnes řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas. Unie se podle něj v této souvislosti nevyhne uvalení sankcí, které by prý měly být cílené.

Ilustrační foto

Německo patrně označí celou ČR za rizikovou, Petříček jedná o výjimkách

Domov

Německo zřejmě ve středu zařadí prakticky celou Českou republiku mezi rizikové oblasti a bude při vstupu na své území vyžadovat test na koronavirus, nebo karanténu. Českým novinářům to dnes v Bruselu řekl ministr zahraničí Tomáš Petříček. Podle jeho náměstka Martina Smolka se omezení nejméně do 1. října netýká pendlerů a pracovníků v mezinárodní dopravě.

Vladimír Putin

Svět

Je načase Putina překvapit důraznou reakcí. Německo zvyšuje tlak kvůli kauze Navalnyj

Německý ministr zahraničí Heiko Maas dál zvyšuje tlak na Moskvu kvůli otrávení ruského opozičního předáka Alexeje Navalného. V rozhovoru s německým nedělníkem Bild am Sonntag řekl, že pokud Rusko nepřispěje k vysvětlení případu během několika příštích dní, začne Berlín jednat s partnery o náležité reakci. Naznačil přitom, že součástí úvah by mohl být i osud plynovodu Nord Stream 2. Podle Moskvy je to naopak Německo, kdo objasňování případu zdržuje.

Miloš Vystrčil

Čína stupňuje útoky na Vystrčila, zastal se ho šéf německé diplomacie

Svět

Návštěva předsedy Senátu České republiky Miloše Vystrčila na Tchaj-wanu představuje překročení červené čáry. Prohlásil to čínský ministr zahraničí Wang I, který dnes v Berlíně jednal se šéfem německé diplomacie Heikem Maasem. Peking považuje ostrovní Tchaj-wan za svou vzbouřenou provincii a Vystrčilovu cestu za porušení principu jedné Číny. Maas se Česka zastal.

Sergej Lavrov

Za vraždou v Berlíně patrně stálo Rusko, německý ministr pohrozil tvrdou reakcí

Svět

Pokud německý soud zjistí, že Rusko nařídilo loňskou vraždu Čečence Zelimchana Changošviliho v Berlíně, musí Moskva počítat s odpovídající německou reakcí. Na tiskové konferenci to po jednání s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem dnes řekl šéf německé diplomacie Heiko Maas. V souvislosti s Changošviliho vraždou v pondělí vypovědělo Slovensko tři Rusy.

Tomáš Petříček

Odmítáte uprchlíky? Německý ministr Maas přijel problém řešit do Prahy. Toto navrhl

Domov

Země Evropské unie, které nechtějí přijímat uprchlíky, by se měly o to víc zapojit do boje s příčinami migrace. Při dnešní návštěvě České republiky to řekl německý ministr zahraničí Heiko Maas. Podle šéfa české diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) se Česko zaměřuje na řešení příčin uprchlické krize v Africe a na Blízkém východě. Podle něj ale není v zemi společenská shoda, která by umožnila debatovat o rozdělování uprchlíků, kteří přicházejí do EU.

Uprchlíci, ilustrační foto

Svět

Přerozdělování uprchlíků? Kolem dohody jsou zmatky, Německo usadilo Macrona

Čtrnáct států Evropské unie se "v této fázi v zásadě" dohodlo na novém mechanismu přerozdělování migrantů zachráněných ve Středozemním moři. Oznámil to dnes francouzský prezident Emmanuel Macron po uzavřené schůzce ministrů vnitra a zahraničí zmíněných unijních zemí v Paříži. S iniciativou, jejíž podrobnosti nejsou známy, přišla právě Francie s Německem. Německý ministr zahraničí Heiko Maas se však předtím podle agentury DPA vyjádřil o něco méně optimisticky. Uvedl, že jednání sice výrazně pokročila, ale definitivní dohody ještě dosaženo nebylo.

Česká republika

V Berlíně se řešily česko-německé vztahy. Došlo i na uprchlíky

Svět

Česko je pro Německo klíčovou zemí ve střední Evropě. Po dnešním jednání s novým českým ministrem zahraničí Tomášem Petříčkem v Berlíně to prohlásil jeho německý kolega Heiko Maas. Petříček zase spolkovou republiku označil za nejvýznamnějšího partnera České republiky. Praha podle něj chce být spolehlivým partnerem.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 15:09

Policie vyšetřuje napadení v pražském servisu, jeden člověk je po smrti

Pražská policie vyšetřuje napadení v autoservisu v Řepích, ke kterému byli přivoláni i lidé z oddělení vražd. Hrůzný čin si totiž vyžádal úmrtí jedné osoby. Strážci zákona na místě zadrželi jednoho muže. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy