Články k tématu: jídlo

Mohou děti držet dietu stejně jako dospělí? Nová studie ukázala alarmující věci

19.10. 16:49

Bezlepková dieta je pro některé lidi kvůli celiakii nutností, zároveň se z ní ale stala populární dobrovolná dieta. Server TIME ale nyní s odkazem na komentář, který vyšel v lékařském časopise Journal of Pediatrics, varuje, že tato dieta není vhodná pro děti.

Brambory toho umí víc, než si myslíme. Dokáží dokonce předejít vážným nemocem

18.10. 14:22

Ačkoliv pocházejí z Ameriky, Češi brambory milují. I to je možná jeden z důvodů, proč je u nás relativně nízký výskyt rakoviny žaludku. Podle odborníků totiž právě tato potravina dokáže působit jako prevence a riziko propuknutí této choroby snížit.

Kolik ovoce a zeleniny bychom vlastně měli sníst? Správné dávky by mohly zachránit miliony životů

17.10. 09:33

Lékaři a výživoví poradci neustále nabádají, abychom jedli hodně ovoce a zeleniny. Není ovšem zcela jasné, jaké množství přesně. Záleží totiž také na jednotlivci, na druhu zvoleného ovoce a zeleniny a na způsobu, jak jsou konzumovány.

reklama

Jak působí sůl na vaše tělo? Realita je jiná, než se dosud tvrdilo

Aktualizovali jsme 15.10.2017, 19:58, 15.10. 07:51

Až doposud se obecně předpokládalo, že vysoká konzumace soli vede ke zdravotním problémům. Výzkum vědců z kanadské McMasterovy univerzity ale naznačuje, že realita je mnohem složitější. Vice informací přinesl server Science Daily.

Může vám ublížit den plný jídla a pití? Vědci donutili zdravé lidí jít nezdravě, nestačili se divit

14.10. 10:27

Zná to téměř každý z nás, pracovní týden byl hektický a dlouhý a vy už se těšíte na víkend, kdy vás čeká velká oslava plná jídla a pití. Jeden den plný nepříliš zdravého jídla přece neuškodí, řekneme si. Je to ale skutečně pravda?

Glutaman sodný, antibakteriální gely, toaletní sedáky. Víte, jak opravdu působí na váš organismus?

Aktualizovali jsme 12.10.2017, 22:07, 12.10. 11:17

Správné hygienické návyky jsou zcela jistě správné a často mohou chránit naše zdraví. Jenže ne vše, co považujeme za dobré, nám opravdu prospívá.

Jak fungují naše pudy? Vědci porovnali základní lidské potřeby a zjistili, čemu dáváme přednost

12.10. 14:34

Sexuální touha a potřeba jíst patří po pudu sebezáchovy k nejsilnějším lidským přirozenostem. Většina mužů je ale díky neuronové mozkové síti naprogramována tak, aby podléhali spíše intimnímu pokušení. Ženy však tuto síť postrádají, a tak je pro ně jídlo v žebříčku priorit na vyšším místě.

Co jí čeští důchodci? Na kvalitní stravu nemají peníze, ukázal průzkum

10.10. 22:18

Praha - Průzkum společnosti NMS Market Research ukázal, že většina českých seniorů ví, že by jejich jídla měla obsahovat více výživových hodnot, přesto více než polovina přiznává špatné stravovací návyky. Jako důvod uvádějí především nedostatek peněz. Takto se vyjádřilo 45 procent dotázaných.

Je máslo drahé? Odborník srovnal cenu dnes a před 30 lety

08.10. 12:39

Praha - Cena másla stoupá k 70 korunám. Přesto je v současnosti v přepočtu na průměrnou mzdu stále nižší než na počátku 90. let minulého století, tedy na konci socialismu.

Salámy, párky nebo konzervy. Co skutečně obsahují?

07.10. 09:54

Praha – Hodně znepokojivé výsledky přinesl test uzenin, které povedl časopis dTest. Opět se totiž objevily problémy s dodržením deklarovaného složení i se splněním předepsaných požadavků na jakost.

Německý soud řešil kuriózní spor: Je suchá houska a káva snídaně?

03.10. 08:46

Münster - Soud v západoněmeckém Münsteru se neztotožnil s názorem finančního úřadu, podle kterého suchá houska a nápoj tvoří plnohodnotnou snídani, kterou zaměstnavatel musí zdanit. O neobvyklé kauze informuje server Spiegel Online.

Jak se žije bez masa aneb co s vámi udělá měsíc plný veganské stravy?

28.09. 14:29

Být veganem je v dnešní době těžký. Všichni s tím mají problém – až na vás, tvrdí Maggie Kelly, která se rozhodla vynechat na určitou dobu ze své stravy maso. Podle Kelly není největší překážkou v životě vegana nerozmanitá strava nebo vysoké ceny za speciální produkty, nýbrž předsudky lidí, kteří…

Večeříte? Podle odborníků byste asi neměli, jinak hrozí komplikace

Aktualizovali jsme 25.9.2017, 22:26, 25.09. 12:22

Večeře je pro řadu lidí tím nejdůležitějším jídlem. Pro někoho znamená první teplé jídlo během dne, pro jiné zase příležitost posedět u jednoho stolu s celou rodinou. Vědci z výzkumného zdravotnického centra v Texasu nyní přišli s varováním - pozdní večeře může způsobit vážné zdravotní komplikace.

Češi drahé máslo nakupují, přesídlili na margaríny

Aktualizovali jsme 25.9.2017, 00:02, 24.09. 15:30

Praha - Češi začali v posledních týdnech více kupovat margaríny z rostlinných tuků nahrazujících máslo, které výrazně zdražilo.

Itálie zažívá invazi medúz: Lidé se s nimi musí naučit žít a zařadit je do jídelníčku, radí expert

19.09. 08:57

Marina di Ginosa - Moře, které omývá břehy jižní Itálie, je plné medúz. Důvodem je čím dál teplejší Středozemní moře a rozšíření Suezského průplavu v roce 2015. Pohromou se zabývá i Evropská komise. Podle profesora zoologie Stefana Piraina už je medúz tolik, že se s nimi Italové budou muset naučit…

Myjete si před jídlem ruce? Experiment pro děti ukazuje, proč je to velmi důležité

17.09. 12:31

Klávesnice, volant, držák v autobuse, nákupní vozík. Naše ruce se za celý den dotknou desítek a stovek věcí, které jsou většinou velmi špinavé. První věcí, kterou bychom proto měli udělat při návratu domů, je umýt si ruce – a to především v případě, že se chystáme k jídlu. Co se stane, pokud tak…

Cena másla stoupne. Před Vánoci se vyšplhá ke stovce

10.09. 13:15

Planá nad Lužnicí (Táborsko) - Mlékárna Madeta zaznamenává meziročně dvojnásobnou poptávku po másle. ČTK to řekl ředitel firmy Milan Teplý. Odhaduje, že máslo může stát před Vánoci až 70 korun.

Alobal může ohrozit vaše zdraví, varují vědci

03.09. 17:04

Příprava pokrmů v alobalu patří mezi oblíbené způsoby vaření – ať už jde o maso, zeleninu, nebo dokonce ovoce. Výzkum vědců z egyptské univerzity Ajn Šams pod vedením profesorky Ghada Bassioniové, která stojí v čele tamější katedry chemie, ale varuje, že tento postup pro lidi představuje zdravotní…

Potraviny, které vyvolávají hlad? Pozor na bílé pečivo i burgery

03.09. 09:58

Paříž - Mnohé potraviny dokážou přirozeným způsobem potlačit hlad. Zejména ty, které jsou bohaté na proteiny a způsobují rychlý pocit sytosti. Jiné naopak stimulují chuť a je lépe se jich vyvarovat.

Opravdu jsou ovoce a zelenina zdravé? Podle odborníků to může být úplně jinak

02.09. 09:39

Nikdo dnes nepochybuje o tom, že zelenina a ovoce jsou v určité míře tělu velmi prospěšné. Neplatí to však vždy a v některých případech tomu dokonce může být i naopak. Rizikové jsou přitom nejen zkažené potraviny, ale i některé čerstvé, pokud se o ně správně nestaráme.

Suroviny, které můžete skladovat dlouhé roky? Jednu potravinu můžete sníst i za tisíc let

30.08. 09:02

Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít?…

Chuťové zóny na jazyku jsou jen mýtus. Dokážeme toho poznat mnohem víc

28.08. 15:34

Možná jste se na základní škole učili, že každou chuť v ústech cítíte na jiné části jazyka. Pokud tomu tak je, jste jedněmi z mnoha, kteří se tuto známou, avšak chybnou teorii učili. Jak poukázaly servery New York Times (NYT) a Science Alert, tento omyl přitom vznikl více méně jen kvůli chybnému…

Pozor na špatně uvařenou rýži. Může vám jít o zdraví

25.08. 15:36

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu…

Jak správně skladovat potraviny v chladničce?

20.08. 12:19

Nad systémem uspořádání jídla v lednici mnoho z nás popravdě příliš nepřemýšlí. Řada rodin si zavede systém, který slouží spíše k pohodlnosti, než k užitku, správným skladováním se ale dá výrazně ušetřit. Potraviny totiž zůstanou déle čerstvé.

reklama
reklama
reklama
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací