Články k tématu: jídlo

Víte, jak správně zpracovat zeleninu? Lidé dělají zásadní chybu, která se jim může vymstít

19.05. 08:30

Říká se, že bychom měli denně sníst pět porcí ovoce a zeleniny. Přesněji řečeno, zdravotnické organizace doporučují sníst denně alespoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Lepší je samozřejmě syrová zelenina, ale ani vařená není k zahození – pokud víte, jak ji správně připravit.

Pokoušíte se zahnat hlad? Těmto potravinám se vyhněte, nutí vás jíst dál a dál

18.05. 08:19

Když máme hlad, celkem logicky sáhneme po nějakém jídle. Jenže ne všechny pochutiny nás dokáží zasytit. Australská nutriložka Kathleen Alleaumeová vyjmenovala několik jídel či pochoutek, po kterých dostaneme ještě větší hlad.

Sázka na jistotu? Na královské svatbě se budou podávat britská jídla

16.05. 21:15

Londýn - Královská rodina zatím neoznámila, na jakých pokrmech či vínech si pochutnají hosté sobotní recepce po svatbě britského prince Harryho a americké herečky Meghan Marklové.

reklama

Trápí vás bolesti hlavy? Zkuste změnit jídelníček a některým potravinám se raději úplně vyhněte

Aktualizovali jsme 15.5.2018, 21:42, 15.05. 07:58

Bolest hlavy u deseti procent lidí vyvolává jídlo a pití. Které druhy potravin jsou na vině nejčastěji?

Trans tukům odzvonilo? WHO je chce vymýtit, pro lidi jsou škodlivé

14.05. 16:10

Ženeva - Světová zdravotnická organizace (WHO) dnes představila plán na vymýcení průmyslově vyráběných transmastných kyselin z globální produkce potravin. Látky zvané rovněž trans tuky jsou pro svou trvanlivost oblíbené u výrobců smažených a pečených potravin či různých svačinek, konzumentům ale…

Jak se jednou pro vždy zbavit hladu? Vědci vám sáhnou do mozku a je vymalováno

Aktualizovali jsme 13.5.2018, 22:00, 13.05. 15:32

Američtí vědci lokalizovali nerv zodpovědný za vysílání signálu o sytosti žaludku a zjistili, že jeho zmrazení může vést k úbytku váhy. Upozornil na to news.com.au.

Jak dlouho vydrží žvýkačka v žaludku? A uvidíte po mrkvi lépe? Lidé stále věří babským povídačkam

Aktualizovali jsme 12.5.2018, 12:53, 12.05. 10:17

Lidé věří celé řadě mýtů – a nejinak je tomu v případě jídla. Podle studie vědců čtyři z deseti lidí věří v případě jídla různým bludům a babským povídačkám. Některé jsou spíše úsměvné, jiné ale mohou být nebezpečné.

Za obezitu si většinou můžeme sami, nevymlouvejme se na geny, říkají vědci

12.05. 11:26

Řím - Životní prostředí a životní styl určují vývoj obezity více než geny, které jsme zdědili. To je hlavní závěr, k němuž dospěl tým vědců z Milánské univerzity, jejichž studii zveřejnil časopis Physiological Measurement. Obezita je vážným zdravotním problémem a významným rizikovým faktorem u…

Všichni milujeme zmrzlinu, Jak poznat tu dobrou a kvalitní?

11.05. 08:15

Co je na zmrzlině tak zvláštního, že po ní tolik toužíme a tolik jí dokážeme spotřebovat? Každý má nepochybně svoji milovanou příchuť. Od ovocných přes čokoládovou po královnu všech zmrzlin - vanilkovou. Přinášíme vám několik doporučení, jak poznat tu nejlepší, a nenechat se napálit.

Základní hygienické návyky: Víte, jak si správě umýt ruce? Je to docela komplikované

Aktualizovali jsme 3.5.2018, 16:32, 03.05. 08:43

Ačkoliv se to nezdá, velká část lidí má podle odborníků špatně osvojené základní hygienické návyky. Například mytí rukou, které je po příchodu domů nebo po toaletě věc, nad kterou mnoho z nás příliš nepřemýšlí. Stačí jen namydlit, opláchnout a osušit. Bez jakékoliv inovace máme tento způsob natolik…

Už žádné zkažené jídlo? Vědci vymysleli netradiční zlepšovák, který ocení naprosto každý

Aktualizovali jsme 27.4.2018, 09:55, 27.04. 08:01

Vědci z kanadské univerzity vyhlásili válku zkaženému jídlu. Díky jejich vynálezu nebudou již lidé nadále muset rozbalené jídlo očichávat a složitě zkoumat. Okamžitě totiž uvidí zda je závadné nebo ne.

Pochází pizza z Itálie nebo Ameriky? Správná odpověď leží úplně někde jinde

25.04. 14:44

Šunková, salámová, sýrová, ale i havaj, smetanová, kuřecí či špenátová. Málokomu se při pomyšlení na pizzu a některou její variantu nesbíhají sliny. Toho, co o ní ale víme, přitom moc není. Je kulatá, s rajčatovým nebo smetanovým základem a pochází z Itálie. Konzumentům to stačí a víc vědět…

Burgery z hmyzu? Supermarket zavedl kontroverzní pochoutku, zákazníci jsou zaskočeni

23.04. 11:04

Cáchy - Supermarket v západoněmeckém městě Cáchy láká zákazníky na hmyzí burgery. Kontroverzní pochutinu, která se podle agentury Reuters již úspěšně zařadila do sortimentu v Nizozemsku a v Belgii, nabízí s hlávkovým salátem, cibulí a rajčaty.

Co s lidským tělem udělá nejpálivější paprička na světě? Lékaři nevěřili vlastním očím

Aktualizovali jsme 14.4.2018, 22:22, 14.04. 14:30

Máte rádi pikantní jídlo? A kdy je pálivost ještě příjemná a kdy už hazardujete se zdravím? Vědci popsali první případ působení extrémně pálivé papričky Carolina Reaper na lidské tělo. A rozhodně to není něco, co byste také měli zkoušet.

Různé podoby hladu: Kdy opravdu máme hlad a kdy nás jen honí mlsná?

06.04. 08:10

Není hlad jako hlad, upozorňujě fyzioterapeutka Susan Albersová na serveru foxnews.com. Některé dny sníte, co je na talíři, a cítíte se dostatečně sytí, zatímco v jiné dny je váš žaludek jako bezedná jáma. Jak je to možné? Podle Albersové je základní problém v tom, že zaměňujeme hlad za chuť …

Co dokáží brambory? Vědci to zjistili a spadla jim čelist

Aktualizovali jsme 30.3.2018, 23:05, 29.03. 20:25

Ačkoliv pocházejí z Ameriky, Češi brambory milují. I to je možná jeden z důvodů, proč je u nás relativně nízký výskyt rakoviny žaludku. Podle odborníků totiž právě tato potravina dokáže působit jako prevence a riziko propuknutí této choroby snížit.

Chcete zhubnout? Klidně si dejte bifteky i zmrzlinu. Podle vědců jsou podstatné úplně jiné věci

29.03. 08:16

Nezáleží jen na tom, kolik toho sníme, ale i na tom, kdy to sníme. Makarony, biftek nebo zmrzlina: jejich vliv na naši váhu, ale i krevní testy nejsou nikdy stejné, jestliže je konzumujeme k snídani, k obědu nebo k pozdní večeři.

Bílý povlak na čokoládě: Víte, kdy pochoutku můžete sníst a kdy ji raději vyhodit?

Aktualizovali jsme 23.3.2018, 11:19, 23.03. 08:26

Všimli jste si někdy toho, že když se cítíte pod psa, čokoláda vám zvedne náladu? Je to proto, že uvolňuje endorfiny, díky kterým se můžete uvolnit. Nic ale nezkazí náladu víc, než když si čokoládu rozbalíte a objevíte na ní bílý potah. Víte, zda ji i přesto můžete sníst?

Nejvíce návykové potraviny? Některé na nás působí stejně jako drogy a alkohol

22.03. 08:05

Známe to asi všichni. Řekneme si, že si vezmeme jen jeden malý kousek pizzy nebo čtvereček čokolády – a o pár okamžiků později v sobě máme celou pizzu nebo velkou tabulku čokolády. Věřte, že se to nestává jen vám. Dokonce i vědci přiznávají, že některá jídla jsou více „návyková“ než jiná.

Může vás pojídání ovoce zabít? Jahody nejsou tak nevinné, jak se na první pohled zdá

Aktualizovali jsme 12.3.2018, 09:49, 12.03. 08:11

Jen stěží najdeme oblíbenější letní pochoutku, než právě jahody. Jasně červené, sladké, můžeme je zobat samotné, rozmixovat do smoothie, přidat do zmrzlinových pohárů, limonád, udělat si z nich kávu, palačinky, lívance, jejich využití je zkrátka nepřeberné. Málokoho ale napadne, že stejně jako jsou…

Vzdali jste se kvůli dietě čokolády? Vědci otočili a prozradili důvod, proč bychom si ji měli dopřát

09.03. 08:58

Pokud máte rádi čokoládu, zbystřete. Její denní dávka má podle vědců velmi pozitivní vliv na paměť i další funkce mozku. Věděli jste ale, že 7. 7. 1550 byla poprvé uvedena čokoláda na evropský trh?

Smrtící rýže? Při její špatné přípravě se můžeme snadno otrávit

Aktualizovali jsme 1.3.2018, 22:46, 01.03. 08:12

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu…

Házíte do sebe jídlo ve spěchu? Nová studie ukazuje, proč byste to měli hned změnit

Aktualizovali jsme 19.2.2018, 12:01, 19.02. 10:33

Rad a tipů na hubnutí existuje celá řada – od omezení sladkostí, přes cvičení až po úplnou změnu jídelníčku. Občas ale k redukci váhy mohou pomoci i malé triky, díky kterým nemusíme radikálně měnit naše návyky.

Špenát, ryby nebo rýže jsou zdravé? Odborníci vás rychle vyvedou z omylu

14.02. 08:04

Lidskému tělu svědčí víc věcí, než si ve skutečnosti myslíme. Ačkoliv odmalička posloucháme, jak je zdravá zelenina, ovoce nebo rybí maso, podle odborníků to není tak úplně pravda.

reklama
reklama
reklama

Fotogalerie

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Více informací