Články k tématu: jídlo

Tato jídla byste neměli večeřet. Jen tak po nich neusnete

Aktualizovali jsme 16.2.2019, 22:32, 16.02. 16:35

Spí se vám v noci špatně? Možná to není jen tím, že jste ve stresu nebo že máte hlavu plnou myšlenek. Příjemný a klidný spánek je značně ovlivněn také tím, co jste večer nebo v noci snědli. Existují některé potraviny, které byste měli večer vynechat.

Přistál vám hmyz na jídle? Poradíme, jestli ho můžete sníst, nebo raději vyhodit

04.02. 11:10

Mouchy nejsou jen nepříjemným a otravným hmyzem. Ohrožují i ​​naše zdraví, protože jsou přenašeči mnoha bakterií. Létající hmyz je následně rozšiřuje na vše, čeho se dotkne. Stručně řečeno - mnohé mouchy předtím, než přistály na vašem jídle, hodovaly například na výkalech či zdechlinách, varuje…

Musíte si hranolky a brambory posolit? Odborníci konečně odhalili účinky na lidské tělo

Aktualizovali jsme 3.2.2019, 22:01, 03.02. 17:10

Zní to jako samozřejmost - když sníte něco slaného, máte pocit žízně a začnete toužit po vodě. Velmi překvapivé zjištění však přinesla studie, podle které sůl v dlouhodobém horizontu působí úplně jinak.

reklama

Otrava jídlem může být smrtelná: Mladík snědl špagety, za pár hodin zemřel

Aktualizovali jsme 30.1.2019, 15:37, 30.01. 14:43

Věděli jste, že vás může otrava starým jídlem stát víc, než jen probdělou noc na sociálním zařízení? Jeden belgický student, který snědl pět dní staré těstoviny, na následky otravy do deseti hodin zemřel.

Víte, kolik cukru je zdravé sníst za jeden týden?

29.01. 17:50

O cukru se říká, že je to bílý jed, který se podepisuje na nárůstu počtu obézních dětí i dospělých. Nejde ale jen o sladkosti a sladké limonády, na které bychom si měli dávat pozor. Každopádně platí jednoduchá poučka - stačí jen vědět kolik cukrů můžete během dne sníst.

Nejnebezpečnější jídlo světa: Koi Pla zanechává vážné následky

20.01. 10:02

Některé pokrmy zdraví rozhodně neprospívají, nemusí přitom ale jít jen o jídla smažená čí mastná. Ani syrové maso či ryby nepatří k těm nejbezpečnějším, protože mohou obsahovat celou řadu škodlivých látek a parazitů. Jedna pochoutka je ale představuje extrémní riziko, ročně podle odhadů zabije 20…

Honí vás mlsná? Triky, jak poznáte, kdy jíte z nudy a kdy proto, že máte hlad

13.01. 12:40

Není hlad jako hlad, upozorňuje fyzioterapeutka Susan Albersová. Některé dny sníte, co je na talíři, a cítíte se dostatečně sytí, zatímco v jiné dny je váš žaludek jako bezedná jáma. Jak je to možné? Podle Albersové je základní problém v tom, že zaměňujeme hlad za chuť (apetit). Navíc je prý třeba…

Jak správně jíst hamburger? Trik, díky kterému se vám už nikdy nerozpadne

13.01. 10:37

Fastfoodový boom pohltil celý svět, a zatímco dříve jste se "na stojáka" mohli cestou najíst tak nanejvýš v takzvaném mlíčňáku, dnes potkáte stánky s rychlým občerstvením na každém rohu. Hranolky a párky v rohlíku vystřídaly rychlé a chutné hamburgery, s nimiž ale má mnoho lidí problém. Jak je…

Trápí vás stres? Těmto jídlům se vyhněte, nebo se vám přitíží

Aktualizovali jsme 11.1.2019, 12:43, 11.01. 11:05

Stres je civilizační choroba, které se v posledních letech dostává čím dál větší pozornosti, protože postihuje stále více lidí. Trpět jím mohou zaměstnanci, kteří jsou pod pracovním tlakem, maminky na mateřské či studenti před zkouškami – stres si zkrátka nevybírá a působí na stále mladší lidi.…

Ovesné vločky: Za pár korun umí doslova zázraky

02.01. 10:57

 Říká se, že všeho moc škodí. Ale i zde platí, že existuje výjimka - ovesné vločky. Ty jsou tak zdravé, že nám nemohou ublížit ani při každodenním konzumaci. Právě naopak, jsou pro náš organismus velmi prospěšné.

Pijete kávu bez mléka a cukru? Pravděpodobně jste psychopati

Aktualizovali jsme 30.12.2018, 22:22, 30.12. 16:12

Jakou kávu máte rádi? Slaďoučkou a s mlékem? Nebo raději černou? Podle vědců i tato maličkost hodně vypovídá o vaší osobnosti.

Ceny obědů opět rostou. O kolik podražila oblíbená polední meníčka?

28.12. 11:27

Průměrná cena poledních meníček se v roce 2017 pohybovala na úrovni 100,8 Kč. V roce 2018 se tato situace nepatrně změnila. Nyní oběd vychází na 106 kč, jak vyplývá  z analýzy obědového serveru menicka.cz. Ten ve svém bilancování zohlednil svou databázi - téměř 5000 gastronomických provozoven…

Ozývá se vám z břicha nepříjemné kručení? Hlad nemusíte mít jen z nedostatku jídla

15.12. 20:09

Známe to všichni. Najíme se a za pár minut máme hlad znovu. Kvůli váze nechceme jíst několikrát po sobě, pocit prázdného žaludku ale také není dvakrát příjemný. Vědci na základě těchto pocitů zjistili, že hlad nemusí vždy souviset zrovna s nedostatkem jídla. Pocit hladu podle nich může vyvolat celá…

Nejzdravější potravinu světa má doma každý, jen ji nikdo nepoužívá

14.12. 13:24

Jednou daná potravina škodí, jindy prospívá. Jednou je doporučeno jíst ji několikrát týdně, jindy pouze občas. Vědecké výzkumy se v případě škodlivosti a prospěšnosti různých složek jídla mnohdy liší a uvádí tak veřejnost ve zmatení. Které potraviny jsou ale tělu skutečně prospěšné? A které z nich…

Na co myslíte u jídla? Odpověď naznačí, zda ztloustnete, prokázala nová studie

05.12. 21:42

Řekni mi, na co myslíš, když si sedneš ke stolu, a já ti povím, jestli ztloustneš! Dávky jídla, které si zvolíme, jsou těsně spojeny s duševním rozpoložením, s nímž ke stolu přistupujeme. Tento mechanismus vysvětluje bludný kruh obézních osob, píše italský deník Corriere della Sera.

Opravdu je snídaně nejdůležitějším jídlem dne? Podle odborníků je vše jinak

01.12. 09:20

O snídani se často mluví jako o vůbec nejdůležitějším jídle v průběhu dne. Často se setkáváme s informacemi, že pomáhá nastartovat náš metabolismus, je nedílnou součástí zdravého stravování a pokud chce někdo hubnout, rozhodně by snídani neměl vynechávat. Jak to tedy je doopravdy?

Špagety budou zachraňovat lidské životy. Nejde o vtip, vědci mají zázračný recept

Aktualizovali jsme 17.11.2018, 20:16, 17.11. 13:10

Tradiční italské jídlo jako způsob, jak přežít infarkt? Zní to až příliš dobře, než aby tomu lidé věřili. Jenže vědci tvrdí, že to myslí naprosto vážně. Zdokonalili recept na těstoviny tak, aby nejen dobře chutnaly, ale aby zachraňovaly i lidské životy.

Kručí vám v břiše? Nemusí to být jen kvůli jídlu, pocit hladu může vyvolat řada faktorů

29.10. 14:49

Známe to všichni. Najíme se a za pár minut máme hlad znovu. Kvůli váze nechceme jíst několikrát po sobě, pocit prázdného žaludku ale také není dvakrát příjemný. Vědci na základě těchto pocitů zjistili, že hlad nemusí vždy souviset zrovna s nedostatkem jídla. Pocit hladu podle nich může vyvolat celá…

Prošlé potraviny v mrazáku: Můžete je bez obav sníst?

Aktualizovali jsme 3.9.2018, 22:21, 03.09. 19:11

Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné. Nezřídka do nich ale ukládáme i potraviny, které jsou těsně před koncem expirační doby, či v mrazáku…

Tragédie na pohřbu: Lidé se otrávili jídlem. Deset jich zemřelo, další jsou v kritickém stavu

10.08. 09:06

Lima - Desítky lidí se otrávily jídlem na pohřební hostině v horské vsi San José de Ushua poblíž jihoperuánského města Ayacucho. Nejméně deset jich zemřelo a 40 osob muselo být hospitalizováno. Někteří jsou ve vážném stavu.

Proč máme večer největší hlad?

Aktualizovali jsme 9.8.2018, 12:56, 09.08. 11:12

Zná to většina z nás. Večer je obtížné odolat pokušení a nedat si u televize čokoládu či brambůrky. Vědci zjistili, že těžko ovladatelný večerní hlad závisí, alespoň částečně, na tom, jak se během dne mění koncentrace hormonů, které signalizují hlad a pocit sytosti.

Schováváte si jídlo a maso do mrazáku? Tohle vás přesvědčí, abyste to už nedělali

Aktualizovali jsme 7.8.2018, 12:02, 06.08. 10:11

Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné, ať už se jedná o maso, pečivo nebo hotová jídla, která si chceme uchovat na později. Podle vědců ale není…

Potraviny, které vydrží navěky? Tyhle vám vydrží doma roky

Aktualizovali jsme 4.8.2018, 22:33, 04.08. 16:12

Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít?…

Může rýže způsobit cukrovku a rakovinu? Vědci jsou sami překvapeni

Aktualizovali jsme 27.7.2018, 22:22, 26.07. 13:54

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu…

reklama

Fotogalerie