Články k tématu: jídlo

Na co myslíte u jídla? Odpověď naznačí, zda ztloustnete, prokázala nová studie

05.12. 21:42

Řekni mi, na co myslíš, když si sedneš ke stolu, a já ti povím, jestli ztloustneš! Dávky jídla, které si zvolíme, jsou těsně spojeny s duševním rozpoložením, s nímž ke stolu přistupujeme. Tento mechanismus vysvětluje bludný kruh obézních osob, píše italský deník Corriere della Sera.

Opravdu je snídaně nejdůležitějším jídlem dne? Podle odborníků je vše jinak

01.12. 09:20

O snídani se často mluví jako o vůbec nejdůležitějším jídle v průběhu dne. Často se setkáváme s informacemi, že pomáhá nastartovat náš metabolismus, je nedílnou součástí zdravého stravování a pokud chce někdo hubnout, rozhodně by snídani neměl vynechávat. Jak to tedy je doopravdy?

Špagety budou zachraňovat lidské životy. Nejde o vtip, vědci mají zázračný recept

Aktualizovali jsme 17.11.2018, 20:16, 17.11. 13:10

Tradiční italské jídlo jako způsob, jak přežít infarkt? Zní to až příliš dobře, než aby tomu lidé věřili. Jenže vědci tvrdí, že to myslí naprosto vážně. Zdokonalili recept na těstoviny tak, aby nejen dobře chutnaly, ale aby zachraňovaly i lidské životy.

reklama

Kručí vám v břiše? Nemusí to být jen kvůli jídlu, pocit hladu může vyvolat řada faktorů

29.10. 14:49

Známe to všichni. Najíme se a za pár minut máme hlad znovu. Kvůli váze nechceme jíst několikrát po sobě, pocit prázdného žaludku ale také není dvakrát příjemný. Vědci na základě těchto pocitů zjistili, že hlad nemusí vždy souviset zrovna s nedostatkem jídla. Pocit hladu podle nich může vyvolat celá…

Prošlé potraviny v mrazáku: Můžete je bez obav sníst?

Aktualizovali jsme 3.9.2018, 22:21, 03.09. 19:11

Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné. Nezřídka do nich ale ukládáme i potraviny, které jsou těsně před koncem expirační doby, či v mrazáku…

Tragédie na pohřbu: Lidé se otrávili jídlem. Deset jich zemřelo, další jsou v kritickém stavu

10.08. 09:06

Lima - Desítky lidí se otrávily jídlem na pohřební hostině v horské vsi San José de Ushua poblíž jihoperuánského města Ayacucho. Nejméně deset jich zemřelo a 40 osob muselo být hospitalizováno. Někteří jsou ve vážném stavu.

Proč máme večer největší hlad?

Aktualizovali jsme 9.8.2018, 12:56, 09.08. 11:12

Zná to většina z nás. Večer je obtížné odolat pokušení a nedat si u televize čokoládu či brambůrky. Vědci zjistili, že těžko ovladatelný večerní hlad závisí, alespoň částečně, na tom, jak se během dne mění koncentrace hormonů, které signalizují hlad a pocit sytosti.

Schováváte si jídlo a maso do mrazáku? Tohle vás přesvědčí, abyste to už nedělali

Aktualizovali jsme 7.8.2018, 12:02, 06.08. 10:11

Mrazáky jsou nejlepšími přáteli všech, kteří se na amatérské či profesionální úrovni pohybují v kuchyni. Ostatně slouží právě k tomu, aby zakoupené potraviny vydržely co nejdéle poživatelné, ať už se jedná o maso, pečivo nebo hotová jídla, která si chceme uchovat na později. Podle vědců ale není…

Potraviny, které vydrží navěky? Tyhle vám vydrží doma roky

Aktualizovali jsme 4.8.2018, 22:33, 04.08. 16:12

Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít?…

Může rýže způsobit cukrovku a rakovinu? Vědci jsou sami překvapeni

Aktualizovali jsme 27.7.2018, 22:22, 26.07. 13:54

Rýži považujeme za prospěšnou a zdravou potravinu, která je lehce stravitelná, nezpůsobuje plynatost a neobsahuje cholesterol. Navíc neobsahuje lepek a proto je vhodnou potravinou pro lidi s celiakií. Jak ale ukázaly nové experimenty, při běžném vaření může rýže svému konzumentovi způsobit řadu…

Pijete během jídla? Našemu tělu se to vůbec nemusí líbit

26.07. 10:06

Jídlo a pití k sobě neodmyslitelně patří, zároveň ale děli společnost na dvě skupiny. Ta jedna se napije před jídlem a poté až po něm, ta druhá jídlo normálně zapíjí a během žvýkání soust si lokne, kdy má zrovna chuť. I taková drobnost jako pití při kupříkladu vydatném nedělním obědě ale má svá…

Brambory jako skrytá hrozba? Vědci vydali vážné varování před oblíbenou potravinou

Aktualizovali jsme 14.7.2018, 22:28, 14.07. 06:30

Řím - Brambory mají v našem jídelníčku své nezastupitelné místo, většina z nás je jí dokonce několikrát týdně. Vědci však varují, že pokud jde o zdraví, hodně záleží na tom, jaké úpravě brambor dáváme přednost.

Jídlo, které zabíjí? Tyhle potraviny podle vědců způsobují rakovinu

Aktualizovali jsme 11.7.2018, 22:08, 11.07. 17:44

Vědci se dodnes přou o to, zda některé potraviny mohou nebo nemohou způsobovat rakovinu. Podle původní teorie amerických vědců z harvardské university je něco takového nemožné, nové výzkumy ale ukázaly, že vše je zřejmě jinak.

V Německu vyšetřují údajného traviče svačin spolupracovníků, může mít na svědomí přes 20 životů

27.06. 17:03

Berlín - V Německu byl zadržen 56letý muž kvůli pokusu o otrávení svačiny spolupracovníka. Případ záhy nabral nečekaný obrat. Ve firmě z města Schloss Holte-Stukenbrock, kde pracovali, byl zaznamenán neobvykle vysoký počet případů srdečních záchvatů a rakoviny. Úřady vyšetřují zpětně 21 podezřelých…

Víte, co byste neměli dělat po jídle? těchto 10 věcí škodí našemu tělu

26.06. 09:04

Lidé se dnes až příliš často zamýšlejí nad tím, co jedí. Pro mnohé je zdravý životní styl prioritou číslo jedna. Jíst zdravé jídlo, dávat si menší porce, pít hodně vody – to vše je důležité. Mnozí si ale neuvědomují, že je stejně tak důležité, jaké máme návyky po jídle.

Nedaří se vám zhubnout? Záleží na tom, kdy jíte, varují vědci

Aktualizovali jsme 24.6.2018, 22:11, 24.06. 12:46

Řím - Těstoviny patří mezi jednoduchá a rychlá jídla, ovšem i při jejich konzumaci bychom měli být opatrní. Různé studie z posledních let totiž naznačují, že se náš organismus během 24 hodin mění, a proto záleží na tom, kdy porci těstovin sníme.

Schováváte si pečivo do lednice nebo mrazáku? To rozhodně není dobrý nápad

12.06. 11:06

Pečivo je jednou z nejstarších potravin na světě a i přes moderní výrobní postupy nevydrží čerstvé déle, než několik hodin. Po několika dnech navíc okorá, ztvrdne a zplesniví. Z tohoto důvodu jej velká část lidí dává při větších nákupech do lednice nebo mrazáku. Je to ale bezpečné?

Může se zkazit čokoláda? Potraviny, které v případě apokalypsy vydrží věčnost

11.06. 18:42

Fond antarktického dědictví objevil před několika měsíci biskupský chlebíček z výpravy kapitána Scotta. Po 106 letech přitom vypadal a byl cítit stále jedle. Ptáte se, jak je to možné? Ačkoliv je to v dnešní konzumní době nepředstavitelné, stále existují potraviny, které při správném skladování…

Americký šéfkuchař Anthony Bourdain spáchal sebevraždu

08.06. 18:19

Atlanta – Známý americký šéfkuchař a hlavní konkurent rovněž známého britského šéfkuchaře Gordona Ramsaye Anthony Bourdain spáchal sebevraždu. Bylo mu 61 let.

Jak zacházet se syrovým masem v létě? Při nesprávném postupu si můžete pořádně zavařit

Aktualizovali jsme 6.6.2018, 15:24, 06.06. 15:08

Léto je ideální čas na grilování a pikniky. Jak se ale ujistit, že jsou vaše potraviny v bezpečí a vy se neotrávíte? Hlavně si dejte pozor na syrové maso.

V Hradci se jídlem otrávilo už 57 lidí, zdrojem infekce mohly být tortily

06.06. 11:26

Hradec Králové - Lékaři hradecké fakultní nemocnice ošetřili celkem 57 lidí, kteří se začátkem týdne přiotrávili jídlem v centru Hradce Králové. Většina z nich už je doma. Hospitalizováno zůstává 18 lidí, z toho devět bude propuštěno a zbylých devět v nemocnici ještě zůstane. Případ si už převzala…

Co nejhoršího jste kdy snědli? Denně máte na talíři tyto věci a ani o tom nevíte

Aktualizovali jsme 5.6.2018, 22:10, 05.06. 08:02

Jahodové nápoje jsou dělané spíše z jablek, borůvkový jogurt má v sobě mrkev. Tyhle věci nás možná nepřekvapí, ale co třeba veganské jídlo z ořechů, ale s přídavkem hmyzu? Víte, odkud pocházíte vanilková příchuť, nebo kolik vlasů denně sníte? Potravinářský průmysl je plný záhadných odhalení,…

Lidé v Hradci Králové se přiotrávili kebabem, hygienici provozovnu uzavřeli

05.06. 21:25

Hradec Králové – V Hradci Králové byla uzavřena provozovna rychlého občerstvení. Hygienici tak reagovali na fakt, že se tam dnes odpoledne přiotrávily desítky lidí.

Co se děje v lidském těle, když hodně solíte?

Aktualizovali jsme 4.6.2018, 22:27, 04.06. 16:33

Mnoho z nás to dělá automaticky a nepřemýšlí nad tím. Pokud jíte málo slané jídlo, sáhnete po solničce a dokořeníte si jej. Když sníte něco slaného, máte ale pocit žízně a začnete toužit po vodě. Co se však stává ve chvíli, kdy se solí ládujete až moc často?

Fotogalerie