Michel Barnier

Brexit

Průlom. EU a Británie se na poslední chvíli dohodly

Svět

Evropská unie a Británie se dohodly na podobě budoucích vztahů po konci přechodného období po brexitu. Oznámil to dnes úřad britského premiéra Borise Johnsona. "Dohoda je hotová," uvedl úřad a dosažení dohody označil za "skvělou novinu".

Brexit, ilustrační fotografie

Brexitová jednání se vlečou. Britové by měli ustoupit, myslí si lídři EU

Svět

Dosavadní jednání s Británií neumožňují uzavření dohody o budoucích vztazích Spojeného kráovství s evropským blokem a rozhovory by měly pokračovat i v následujících týdnech. Shodli se na tom dnes prezidenti a premiéři zemí Evropské unie, které na summitu v Bruselu o posledním vývoji informoval hlavní unijní vyjednávač s Brity Michel Barnier.

Brexit

Mezi EU a Británií opět roste napětí. Johnson nedodrží část brexitové dohody?

Svět

Evropská unie je znepokojena informacemi, podle nichž se Británie chystá nedodržet některé části brexitové dohody. Britská média v posledních hodinách informují, že se Londýn v případě krachu současných vyjednávání nebude řídit dříve dohodnutými pravidly o státní pomoci firmám a celním režimu v Severním Irsku. Hlavní unijní vyjednavač Michel Barnier a předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová dnes před začátkem dalšího kola rozhovorů Londýn nepřímo vyzvali, aby svůj závazek dodržel.

Brexit

Brexitové přechodné období nebude prodlouženo. Bez obchodní dohody nastane problém

Svět

Možnost prodloužení přechodného období pro rozhovory Evropské unie s Británií se definitivně uzavřela. Shodli se na tom dnes místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič a člen britského kabinetu Michael Gove, kteří hodnotili dosud zásadně odlišné postoje obou stran během dosavadních vyjednávání o pobrexitových vztazích. Jejich rozhodnutí znamená, že pokud Brusel a Londýn neuzavřou do konce roku dohodu o volném obchodu, začnou platit cla a kvóty.

Velká Británie

Svět

Vyjednávač EU Barnier jednal s českými poslanci a senátory o odchodu Británie z unie

Vyjednávač Evropské unie pro brexit Michel Barnier dnes jednal s českými poslanci a senátory o vývoji kolem očekávaného britského odchodu z unie a nastavení nových vztahů s Británií. ČTK a České televizi to řekl předseda sněmovního evropského výboru Ondřej Benešík (KDU-ČSL), podle kterého Barnier usiluje o co nejlepší dohodu s Británií a o její naplnění. Ve čtvrtek se vyjednávač setkal i s premiérem Andrejem Babišem (ANO). Barnier dnes ke své návštěvě Česka uvedl, že vyjednávání o brexitu je závažná záležitost, a proto chce o svých výsledcích mluvit v každé členské zemi EU.

Brexit

Barnier věří v dohodu o brexitu, mohla by být příští týden

Svět

Dohoda mezi Evropskou unií a Spojeným královstvím o britském odchodu z evropského bloku je z 85 procent hotová a může být dokončena do středy 17. října, tedy ještě před unijním summitem. Dnes to v Evropském parlamentu v Bruselu prohlásil hlavní brexitový vyjednávač unie Michel Barnier. Podle agentury Reuters řekl, že stále ještě zbývá vyřešit několik otázek včetně klíčového sporného bodu, kterým je budoucnost hranice mezi Irskou republikou a Severním Irskem.

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy