válka ve Vietnamu

M8 Greyhound

Greyhound vznikl proti Hitlerovi. Ve službě je dodnes

Technika

V roce 1941 Spojené státy nebyly ještě ve válce, ale armádnímu velení bylo jasné, že okamžik vstupu země do konfliktu se blíží. Jíž v červenci 1941 byl zahájen vývoj nového průzkumného obrněného vozu, který měl v případě války tvořit páteř průzkumu obrněných jednotek USA. Nikdo netušil, že vozidlo bude ve službě ještě téměř po 80 letech po jeho vzniku.

Panhard 178

Francouzské obrněné auto se vyrovnalo německým tankům! Bojovalo i s Vietcongem!

Technika

Mnohé jistě překvapí, že francouzské tanky byly před 2. světovou válkou na vyšší úrovní než jejich německé protějšky. Ovšem ještě překvapivějším faktem je, že Francouzi měli ve své výzbroji obrněné auto, které si s většinou obrněné techniky nacistů umělo poradit. A AMD-35 své kvality prokazoval ještě dlouho po válce!

Piper PA-48 Enforcer

Legenda 2. světové války se mohla po 30 letech vrátit do boje! Proč se tak nestalo?

Technika

Odborníci se shodují, že jednou z nejlepších stíhaček 2. světové války byl americký North American P-51 Mustang. Legendární stroj byl více než důstojným protivníkem německých Messerschmittů a Focke-Wulfů, a sloužil v mnoha letectvech ještě řadu let po válce. Z amerického letectva byl stroj vyřazen v roce 1957. Přesto se ještě v roce 1984 uvažovalo o tom, že by se legenda do letectva mohla vrátit!

M551 Sheridan

Technika

Sheridan: Kladivo amerických výsadkářů nebo šrot?

V 60. letech americká armáda hledala pro své výsadkové síly nové bojové vozidlo. To mělo být nejen tak lehké, aby mohlo být transportováno letadlem a vysazeno do oblasti bojů na padáku, ale zároveň poskytovalo silnou palebnou podporu vlastním jednotkám. Odpovědí na tuto výzvu se měl stát M551 Sheridan AR/AAV. Jak se však ukázalo, jednalo se o více než problematické vozidlo.

M50 Ontos

Ontos – podivné vozidlo mělo být kosou na rudé tanky!

Technika

Válka v Koreji přinesla americké námořní pěchotě řadu ponaučení. Jedno z nejdůležitějších bylo, že pokud vypukne válka se Sovětským svazem budou američtí vojáci pod útokem velkého množství výborně pancéřovaných tanků sovětské konstrukce. Do výzbroje bylo tedy potřeba zavést nové protitankové vozidlo.

ZSU-23-4

Šilka se stala postrachem nejen letců, ale i mudžahedínů. Bojišti vládne už 55 let!

Technika

Jen málokteré bojové vozidlo vydrží ve službě více než 50 let, natož aby stále v nepřátelích vzbuzoval posvátnou úctu. Samohybnému lehkému protiletadlovému systému ZSU-23-4 „Šilka" se to podařilo. Oblasti, kde se tyto často i padesát let staré stroje pohybují se nepřátelské letectvo, ale i pěchota raději vyhnou. Proč je Šilka, pojmenovaná podle řeky na Sibiři, stále tak obávanou zbraní?

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy