Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ve středu navštíví Hollande Česko. Bude probírat bezpečnost Evropy

Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Francouzský prezident François Hollande, foto: Jean-Marc Ayrault
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Praha - Francouzský prezident François Hollande měl původně přijet do Česka minulý týden, návštěvu ale odvolal v reakci na teroristický útok v Nice. Politik dorazí do Prahy tuto středu.

Hollande měl podle původních plánů jednat s českým prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou v rámci své třídenní cesty po pěti evropských zemích, jejímž cílem mělo být posílení evropské spolupráce po britském referendu o odchodu z Evropské unie.

Sobotka na twitteru dnes uvedl, že s Hollandem bude ve středu mluvit o změnách ve fungování Evropské unie. "Prioritou musí být bezpečnost a také prosperita Evropy," uvedl na sociální síti.

Bezpečnostní situace se bude probírat i na Hradě. "Témata jednání jsou jednoznačná: teroristické útoky v EU, migrační krize, budoucnost EU po brexitu," sdělil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Hollanda čeká po poledni uvítání na Pražském hradě, poté spolu budou jednat mezi čtyřma očima. Součástí programu je i pracovní oběd.

Zeman se s Hollandem sešel v září 2014 při své návštěvě Paříže, kdy svůj protějšek pozval na návštěvu Prahy. Sobotka se s francouzským prezidentem setkal letos v březnu.

Témata:  François Hollande Miloš Zeman Bohuslav Sobotka

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy