Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Francouzi vystřízlivěli? Po prvních sto dnech je Macron méně oblíbený, než byl Hollande

Emmanuel Macron
Emmanuel Macron
Foto: European Union

Paříž - Sto dní od svého zvolení stihl francouzský prezident Emmanuel Macron splnit již některé předvolební sliby. V posledním průzkumu před týdnem ho kladně hodnotilo jen 36 procent dotázaných voličů. Po stejně dlouhé době v úřadu se jeho předchůdce François Hollande těšil přízni 46 procent lidí.

Macron oproti Hollandeovi, který v prvních třech měsících volil vyčkávací taktiku, stihl ve zrychleném legislativním řízení prosadit hned dva významné zákony. Zákon o morálce a etice v politice, který má přispět k odstranění korupčního prostředí mezi zákonodárci, a reforma pracovního práva, která má zpružnit podmínky na pracovním trhu, patřily k stěžejním bodům jeho předvolební kampaně. Jejich rychlé uzákonění mělo ukázat, že prezident a jeho hnutí neztrácejí čas.

Došlo ale i na kroky, které mu na popularitě rychle ubraly. Patří mezi ně zmražení mezd státních zaměstnanců, zrušení finančních náhrad za první den v pracovní neschopnosti či zvýšení příspěvků do sociálního pojištění u důchodců s vyššími penzemi.

Mediální humbuk také vyvolalo donucení k demisi šéfa generálního štábu armády Pierrea de Villierse, který ostře kritizoval chystané škrty v armádním rozpočtu. A do nedobrého světla se dostávají komplikované Macronovy vztahy s novináři, jimž chce na aktuální dotazy odpovídat, až sám uzná za vhodné, a kteří narážejí na obstrukce prezidentova týmu, když jde o pokrývání událostí v Elysejském paláci či během cest hlavy státu.

U nich vzbudilo na úrovni mezinárodní diplomacie pozornost jeho prodloužené podání ruky s americkým prezidentem Donaldem Trumpem či kritika poměrů v Rusku v přítomnosti ruské hlavy státu Vladimira Putina na návštěvě ve Versailles. Obrazově výrazné Macronovo předvádění se v kombinéze pilota stíhačky na jedné základně naopak vyvolalo na internetové sociální síti hodně uštěpačných poznámek.

Macron, jemuž nelze upřít píli a ostré pracovní nasazení, už v červenci varoval ministry, aby se se nenechali ukolébat "pohodlím, které jim poskytují dokumenty vypracované jejich úředníky". "Pokud budete takto pokračovat, za šest měsíců budete nicky," uvedl Macron podle konzervativního deníku Le Figaro.

"Emmanuel Macron opouští dobu hájení a vstupuje do ovzduší, kdy musí přebírat politickou zodpovědnost za svá rozhodnutí," uvedl politolog Jérome Fourquet. "Riziko, před nímž nyní prezident stojí, je, že Francouzi postupně přecházejí z hodnocení 'brilantní a všechno se mu podaří' na 've skutečnosti je to všechno jen komedie'," dodal.

Témata:  Emmanuel Macron François Hollande Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy