reklama

V 10:00 vstoupil Macron do Elysejského paláce, kde jej na červeném koberci s úsměvem přivítal odcházející prezident Hollande. Macronova manželka Brigitte v modrém kostýmu tou dobou již byla uvnitř.

Oba prezidenti si v sídle hlavy státu mimo jiné předali kódy k francouzským atomovým zbraním. Jejich rozhovor se protáhl, místo v 10:30 Hollande palác opustil až po jedenácté hodině. Macron doprovodil Hollandea k připravenému autu a zamávali si. Hollande pak odjel do sídla socialistické strany, kde na něj na čele budovy čekal plakát s nápisem Merci (Děkujeme).

Nový prezident se po odjezdu bývalého setkal s nejvýše postavenými představiteli státu, končícím premiérem Bernardem Cazeneuvem, předsedou parlamentu a senátu. Prezidentem se oficiálně stal, když bývalý premiér a předseda ústavní rady Laurent Fabius slavnostně přečetl výsledky voleb. Následně nový prezident pronesl inaugurační projev.

V Berlíně se Macron sejde s kancléřkou Angelou Merkelovou a příští týden chce také navštívit francouzské vojenské jednotky v zahraničí, pravděpodobně v Mali.