Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jižní Morava může těžit z čínských investic, říká hejtman Hašek

Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Hejtman Michal Hašek /ČSSD/
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Brno – Z čínských investic chce do budoucna těžit jižní Morava. Hejtman Michal Hašek (ČSSD) minulý týden řekl, že kraj podepíše rámcovou smlouvu s bankou China Development Bank Corporation, která na projekty v kraji vyčlení 200 milionů eur (5,4 miliardy Kč). Projekty, do kterých by mohly peníze směřovat, podle hejtmana vytipuje kraj.

Z konkrétních projektů je zatím nejdále stavba obřího lázeňského centra v Pasohlávkách u Novomlýnských nádrží, kraj podepsal memorandum o spolupráci s provincií Che-pej. Obří lázeňský projekt mezitím začali někteří odborníci zpochybňovat. Prezident Evropského svazu lázní Martin Plachý řekl, že problémem bude nedostatek kvalifikované pracovní síly či stavební řízení. Otázkou je také dostatek přírodních zdrojů, které jsou základem pro činnost lázní. V Pasohlávkách má být 2000 lůžek, což mají například Luhačovice s více než deseti prameny.

Na konci loňského roku se hovořilo o investici dvou miliard korun a lázně mají být údajně hotové na konci roku 2018. Projekty pro investice podle hejtmana vytipuje kraj. Pak je předloží ke zvážení Číňanům. Peníze by se podle něj například mohly využít na zintenzivnění nákladní dopravy na brněnském letišti, ale také na rozšíření lázeňských míst jako Hodonín a Lednice.

Hašek chce rozvíjet spolupráci s Číňany také v oblasti vinařství. Plánuje nabídnout čínským studentům možnost stipendia pro studium na valtické střední vinařské škole a poskytnout pomoc v jednání s Mendelovou univerzitou v Brně pro pokračování studia. „Tím by se mohlo české vinařské školství dostat na úroveň mezinárodního centra pro vinohradnictví," plánuje hejtman.

Témata:  Michal Hašek Čína

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 17:20

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí 10 samohybných houfnic Bohdana na podvozku Tatra

Ukrajinské zbrojovky tento měsíc poprvé vyrobí deset ukrajinských samohybných houfnic Bohdana a v následujících měsících toto množství ještě vzroste, uvedl dnes na sociálních sítích ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy