Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bývalá porodnice u Jablonce chátrá, místo dětí se tam rodí kuny

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Hospimed.cz

Jablonec nad Nisou - Na okraji Jablonce nad Nisou již dlouhá léta zeje prázdnotou budova bývalé porodnice. Na svět v ní přišli desetitisíce Jablonečáků, v poslední době ale nemá využití a pomalu chátrá.

Bývalá porodnice byla postavena v letech 1927 až 1932 dle návrhu architekta Roberta Hemmricha, který má na Jablonecku na kontě stovky staveb. Ke svému účelu sloužila až do roku 2002, kdy se přestěhovala do modernějších prostor v areálu jablonecké nemocnice.

"Liberecký kraj budovu získal v roce 2003 v rámci zákona, když se převáděl státní majetek na nově vzniklé kraje. A vlastně od té doby se využití hledalo a stále se hledá," popisuje současný stav hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

V posledních letech se uvažovalo například o domově důchodců, hospici nebo návštěvnickém centru České mincovny. Ani jeden z projektů ale nedopadl a tak zůstává bývalá porodnice nadále prázdná. Nějaký čas v budově přebývali bezdomovci, nyní tu už žijí jen chráněné kuny. Jinak je ale budova dobře zabezpečená a místy vypadá, jakoby ji lékaři opustili teprve nedávno.

Důvodem, proč je budova i po letech v celkem slušném stavu, je její nedostupnost pro lidi zvenčí: "Náklady jsou desetitisícové ročně. Na ostrahu, na to, že se staráme o to, aby do budovy nelezli bezdomovci anebo lidé, kteří sbírají železo i tam, kde by úplně neměli," popisuje hejtman Půta. Kraj totiž stále věří v budoucí smysluplné využití areálu, a tak nechce nechat porodnici zcela zchátrat.

Nedávno se Jabloncem šířila fáma, že se do budovy bývalé porodnice mají nastěhovat Romové z Ostravska, což mezi místními vyvolalo velkou vlnu nevole. O ničem podobném se ale neuvažovalo a vhodné využití areálu se dále hledá. Jisté je jen jedno – ke zdravotnickým účelům už budova nejspíše sloužit nikdy nebude. Technické parametry dnešním požadavkům na zdravotnická zařízení totiž již dávno neodpovídají.

Témata:  nemocnice Liberecký kraj Martin Půta

Aktuálně se děje

16. května 2024 17:15

Podezřelá zásilka v budově BIS. Na místě jsou hasiči i policie

Záchranné složky zasahovaly ve čtvrtek odpoledne v budově Bezpečnostní informační služby (BIS) kvůli podezřelé zásilce s neznámou látkou na podatelně. Informoval o tom server iDnes.cz. Látku likvidují hasiči ve spolupráci s chemiky. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy